Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
Oseba vredna zaupanja zmanjša tveganje za ponovni srčni infarkt za polovico
Z nedavno raziskavo so na Univerzi v Manchestru ugotovili, da če imate osebo, kateri se lahko zaupate (prijatelj, partner, sorodnik), se lahko tveganje za ponovne srčne dogodke po že prebolelem srčnem infarktu, zmanjša za polovico. Raziskava je zajemala 583 bolnikov sprejetih v bolnišnico zaradi srčnega infarkta. Bolnike so spremljali 12 mesecev po srčnem infarktu in sicer 38 (6.5%) bolnikov je v tem času umrlo, od tega 29 zaradi srčnega dogodka. Umrli bolniki so bili sicer starejši od tistih, ki so preživeli (67.0 vs 59.5 let), drugače pa so imeli podobne demografske značilnosti. Ugotovili so, da depresija pred srčnim infarktom ni bistveno povečala umrljivosti bolnikov. Sicer je bila depresija prisotna v 23.8% bolnikov, kar potrjuje pomembnost depresije kot dejavnika tveganja za srčni infarkt, vendar je depresija umrljivost povečala le, če se je razvila po prebolelem srčnem infarktu. Bolniki brez zaupanja vredne osebe so bolj pogosto posegali po večjih količinah alkohola, kajenju in uporabi ilegalnih drog. Čeprav je točen mehanizem vpliva zaupanja vredne osebe na izid srčnih dogodkov nejasen, vse kaže na to, da tesni medčloveški odnosi lahko ščitijo srce in pomagajo pri okrevanju.
Torej ne zavrzite prijateljev, ker vam lahko rešijo življenje.

Vir: revija Heart, 2004; priredila Silvia Samarin Lovrič, dr.med.

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.006s] Ads