Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
NEVARNE OKUŽBE DIHAL PRI OTROCIH
Zdravniki priporočajo izogibanje javnim prostorom
Predvsem v Ljubljani se je med majhnimi otroki močno povečalo število okužb z respiratornim sincicijskim virusom.

Gre za virus, ki povzroča hude dihalne težave. Najhujše posledice ima za otroke do dveh let in za ljudi, ki imajo oslabljen imunski sistem in astmo. Včasih okužba povzroči tako hude dihalne težave, da morajo dihanje olajšati z umetnimi pljuči, kar pomeni, da morajo otroka sprejeti na intenzivno nego.

V zadnjem tednu so tako v Kliničnem centru kot v drugih slovenskih bolnišnicah zaznali precejšen porast otrok, ki so bili sprejeti zaradi bronhiolitisa (vnetja drobnih dihalnih poti), ki ga je povzročil respiratorni sincicijski virus.

Virus se prenaša kapljično - širi se s kužnimi kapljicami ob kihanju, kašljanju, glasnem govorjenju. Zato je treba poostriti predvsem higieno rok in otroka vzpodbujati k pogostemu in natančnemu umivanju rok. Zdravniki še svetujejo staršem, naj majhnih otrok ne jemljejo v javne prostore.

Porast okužb dihal
Inštitut za varovanje zdravja RS-a je sicer v tednu od 24. do 30. januarja ugotovil porast števila akutnih okužb dihal in gripi podobne bolezni. Na 100.000 prebivalcev je bilo 2476,5 obolelih z akutnimi okužbami dihal, z gripi podobno boleznijo pa 79.


Zdravstvo, 3. februar 2005
Ljubljana - RTV Slo

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads