Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
Dan ozaveščanja možganske kapi
Za pravočasno prepoznavanje dejavnikov tveganja

Osnovni namen mednarodnega dne je informirati strokovno in laično javnost o dejavnikih tveganja za možgansko kap. Foto: RTV Slo

Mednarodno združenje za preprečevanje možganske kapi (ISS) je razglasilo 25. maj za mednarodni dan ozaveščanja možganske kapi.

Kot so poudarili na svoji 14. evropski konferenci o možganski kapi v Bologni, je osnovni namen mednarodnega dne informirati strokovno in laično javnost o dejavnikih tveganja za možgansko kap ter o zdravljenju, posledicah in rehabilitaciji po njej.

Priporočamo:
TV Slovenija: Prispevek Jelene Aščič

V Sloveniji vsako leto doleti možganska kap okoli 4.000 ljudi, od teh jih okoli 2.600 potrebuje zelo ali nekoliko manj intenzivno rehabilitacijo. Pri terapiji enakovredno sodelujejo bolnikovi svojci in bolnik sam.

Pogostost pojava možganske kapi lahko pripišemo slabi kontroli dejavnikov tveganja zanjo. Možganski kapi se lahko izognemo, če pravočasno prepoznamo dejavnike tveganja, kot je povišan krvni tlak, in s preprostimi spremembami življenjskega sloga, zatrjuje Bojana Žvan, vodja Centra za možgansko-žilne bolezni na kliničnem oddelku za nevrologijo ljubljanskega Kliničnega centra.

Zdravstvo, 25. maj 2005 11:36
Bologna/Ljubljana - RTV Slo/STA

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads