Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
Kemoterapija podaljša življenje
Bolniki z običajno usodnim rakom na požiralniku ali želodcu, ki so pred kirurškim posegom dobili kemoterapevtski koktajl, živeli dlje kot pacienti, ki so jih le operiraliFoto: Janko Rath
Raziskavi ameriških strokovnjakov odpirata nove možnosti za bolnike, ki lahko praviloma le upajo na to, da bodo izmed redkih, ki jih kirurški poseg reši.


Kemoterapija lahko pri določenih vrstah raka, ki jih je težko zdraviti, zmanjša tumor, preden gre bolnik na kirurški poseg, s tem pa bolniku podaljša življenje, so ponovno poudarili raziskovalci na srečanju Ameriškega društva za klinično onkologijo v ameriškem Orlandu (Florida). Pacienti z rakom na trebušni slinavki, ki je skrajno smrtonosna oblika raka, so živeli dlje, če so poleg tega, da so bili operirani, tudi dobili zdravilo Gemzar.

Druga skupina pa je ugotovila, da so tudi bolniki z običajno usodnim rakom na požiralniku ali želodcu, ki so pred kirurškim posegom dobili kemoterapevtski koktajl, živeli dlje kot pacienti, ki so jih le operirali. Raziskavi odpirata nove možnosti za bolnike, ki lahko praviloma le upajo na to, da bodo izmed redkih, ki jih kirurški poseg reši.

Dr. Peter Neuhaus z berlinske medicinske fakultete in kolegi so zdravilo Gemzar preskusili na 179 bolnikih z rakom na trebušni slinavki, ki ga je bilo mogoče kirurško odstraniti. Drugih 177 bolnikov so samo operirali. Tisti testiranci, ki so dobili gemzar (znan tudi kot generik gemcitabine), so nadaljnjih 14 mesecev živeli, ne da bi se jim rak povrnil, medtem ko je pri drugih ta doba trajala le 7,5 meseca. Gemzar lahko povzroči slabost in drisko ter prizadene celice imunskega sistema, vendar ne tako močno kot starejše oblike kemoterapije. Uporabljajo ga že pri raku na trebušni slinavki, ki ga s kirurškim posegom ni mogoče odstraniti. Neuhaus je dejal, da bodo lahko v najmanj letu dni natančno povedali, koliko dlje bodo bolniki živeli po zaslugi tega zdravila.

V drugi raziskavi pa so dr. David Cunningham iz britanske kraljevskem bolnišnice Marsden in kolegi testirali 503 bolnike z rakom na želodcu, ki prizadene spodnji del požiralnika in želodec. Polovica testirancev je dobila pred operacijo koktajl treh zdravil (epirubicin, cisplatin in 5-fluorouracil) in čez pet let jih je 36 odstotkov od njih še živelo, medtem ko je bilo od tistih, ki so jih le operirali, živih le 23 odstotkov.

Večer 09.06.2005

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads