Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
20% Moških ima težave z erekcijo
Moški se o težavah ne pogovarjajo

Raziskava o erekcijskih motnjah kaže, da ima vsak peti moški v Sloveniji v starosti med 30 in 55 let občasne težave z erekcijo.

Nacionalna raziskava še kaže, da motnja narašča z leti, pomoč pri zdravniku pa poišče le od 15 do 20 odstotkov moških z erekcijskimi motnjami.

Po besedah psihiatra Slavka Ziherla gre za težavo obeh partnerjev, čeprav slovenski moški motnjo razumejo le kot svojo težavo. Po njegovi definiciji je erekcijska motnja trajna ali ponavljajoča se nesposobnost erekcije oz. njene ohranitve, ki bi omogočila zadovoljiv spolni odnos.

Med vzroki zanjo so zdravstvene težave, predvsem sladkorna bolezen, visok krvni tlak, bolezni srca, depresija in operacija prostate, stranski učinki zdravil ter kajenje in pretirano uživanje alkohola.

Moški se o težavah ne pogovarjajo
Večini moških bi težava z erekcijo pomenila dokaj velik oz. zelo velik problem, za približno polovico bi to pomenilo manjšo samozavest. Kot pravi Ziherl, je glavna težava pri erekcijski motnji to, da se moški o tem ne pogovarjajo, saj se nanjo gleda kot na sramoto in neuspeh. Te težave močno vplivajo na človeka in njegovo samopodobo.

Od pojava težave do obiska zdravnika navadno mineta dve leti. Predolgo čakanje, denimo več kot pol leta, ni smiselno, ker lahko oteži zdravljenje.

Raziskava je tudi pokazala, da bi moški raje izbrali takšna zdravila, ki začno delovati hitreje in delujejo krajši čas, namesto tistih, ki začno delovati počasi, vendar delujejo daljši čas.

Zdravstvo, 4. november 2004 17:04
Ljubljana - RTV Slo/STA

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads