Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
Cepljenje proti gripi in pnevmokoku
V večini slovenskih mest se začenja cepljenje proti gripi in pnevmokoku. Cena cepljenja proti gripi je 1500 tolarjev oziroma 2500 tolarjev.

Cepljenje bodo izvajali izbrani zdravniki v zdravstvenih domovih in zasebnih ambulantah, območni zavodi za zdravstveno varstvo ter Inštitut za varovanje zdravja (IVZ), organizirano pa bo tudi v domovih za starejše občane. Najbolj ogrožene skupine prebivalstva - otroci s kroničnimi boleznimi in kronični bolniki, starejši od 65 let - bodo za cepljenje plačali 1500 tolarjev. Cena cepljenja za druge skupine prebivalstva pa bo znašala 2500 tolarjev.

Na cepljenje le zdravi
IVZ cepljenje proti gripi priporoča vsem zdravim osebam, ki nimajo alergije na cepivo, še posebno pa starejšim in bolnikom s kroničnimi boleznimi. Proti gripi se lahko cepijo tudi otroci in dojenčki od šestega meseca starosti. Prav tako cepljenje priporočajo šolarjem, študentom in zaposlenim, saj lahko na ta način preprečimo širjenje bolezni v kolektivih. Cepljenje odsvetujejo le osebam, ki imajo povišano telesno temperaturo ali prebolevajo akutno bolezen. Le redko se po cepljenju pojavijo stranski učinki, kot so povišana temperatura, slabo počutje, oteklina, bolečina in rdečina na mestu vboda; slednji izginejo v dveh dneh.

Sočasno s cepljenjem proti gripi pa na IVZ priporočajo tudi cepljenje proti pnevmokoku, to je še posebej priporočljivo za ljudi, pri katerih je zaradi starosti ali bolezni večje tveganje, da bi zboleli za pljučnico. Cena cepljenja proti pnevmokoku je 3500 tolarjev.

To sezono bo cepivo poti gripi vsebovalo antigene, ki so podobni virusom influence: A/New Caledonia/20/99(H1N1), A/Fujian/411/2002(H3N2), B/Shanghai/361/2002, saj strokovnjaki ocenjujejo, da bodo prevladovali omenjeni virusi influence.

Nasvete o samem cepljenju proti gripi lahko dobite na telefonu ambulante IVZ 01 - 244 14 33, na telefonu Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana 01 – 586 39 00 oziroma na lokalnih zavodih za zdravstveno varstvo in pri svojih osebnih zdravnikih.

Ljubljana | 10.11.2004 | STA


Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads