Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Homoseksualnost
pripravil asist. mag. Boštjan Mlakar, dr. med.,
specialist abdominalne kirurgije

Kaj je homoseksualnost?

Homoseksualnost pomeni, da žensko ali moškega spolno privlačijo predstavniki istega spola. Mnenje družbe o homoseksualnosti je odvisno od kulture, načina življenja in strpnosti do drugačnih. V zgodovini se je homoseksualnost razvijala na različne načine.
V Evropi je veliko žensk in moških, ki so isto spolno usmerjeni, zato je vedno več centrov za zbiranje in organizacij, kjer se lahko ti ljudje med seboj družijo, posvetujejo in poiščejo pomoč. Homoseksualnost je v razvitih, demokratičnih državah nekaj čisto običajnega. V vseh velemestih po svetu obstajajo, bari, diskoteke in institucije, ki so namenjene tem ljudem.

Družba in homoseksualnost

Medtem, ko je homoseksualno življenje moških in žensk predstavljalo v antiki najvišjo obliko ljubezni, jo v kasnejših obdobjih ljudje označujejo za perverzno in grešno. Religije in ideologije določajo držo družbe do homoseksualnosti.

Za prizadete in njihovo okolje je pomemben odnos družbe do homoseksualnosti. To velja predvsem za sorodnike, sodelavce, sosede in ljudi, ki sobivajo z "drugačnimi". Čeprav v številnih razvitih državah sprejemajo istospolno partnerstvo, se še zmeraj prepogosto srečujemo z diskriminacijo homoseksualcev.

Kako nastane homoseksualnost?

Do danes še znanstveniki niso uspeli razkriti natančnih vzrokov homoseksualnosti. Obstajajo različne teorije in razlage. Ene govorijo o tem, da je homoseksualnost genetsko pogojena (podedovana,…), druge spet predvidevajo, da je odvisna od načina in poteka odraščanja vsakega človeka, predvsem v fazi pubertete.

Znanstveniki, ki se ukvarjajo s spolnostjo ne obravnavajo homoseksualnosti kot bolezen ali nenaraven pojav, saj najdemo podobne primere tudi pri živalih. Homoseksualnost je torej ena od naravnih oblik spolnosti.

Nekateri ljudje prakticirajo homoseksualne odnose izključno v izrednih situacijah (zapor,...). Imenujemo jih pseudo-homoseksualci, saj ti ljudje nimajo želje po isto spolni spolnosti, temveč jo prakticirajo, ker nimajo druge izbire. Večinoma se vrnejo v heteroseksualno življenje, ko je to spet mogoče.

Homoseksualna partnerstva

V vsakem človeku je določena stopnja homoseksualnosti. Homoseksualne fantazije, aktivnosti in izkušnje v mladosti spadajo med normalno spolno razvijanje mladostnika.

Veliko heteroseksualnih parov ima pomisleke in ne odobrava prakticiranje homoseksualne erotike. Homoseksualnost je za heteroseksualce velikokrat nesprejemljiva (analni seks, oralni seks…), zato, ker naj bi bila to "homo" varianta.To mišljenje je zgrešeno, saj mnogo homoseksualnih parov sploh ne prakticira analnih spolnih odnosov.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.001s] Ads