Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Koža in sonce
pripravil Franci Beigot, dr. med.

1. Koža

Koža prekriva celotno površino telesa in ga varuje pred škodljivimi vplivi. Njena povprečna skupna površina znaša kar 1,6 - 1,9 m2. Sestoji iz vrhnjice, ki je sestavljena iz gornjega roženega sloja in iz spodnjega zarodnega sloja in vezivne usnjice. Le-ta leži na vlaknatem in z maščobo bogatem podkožju. Na dnu vrhnjice so melanociti, celice, ki tvorijo temno kožno barvilo - melanin.

Koža ima pomembne funkcije: Varuje organizem pred mehanskimi poškodbami, pred izsušitvijo, preprečuje prodiranje mikrobov v telo, varuje nas pred ultravijoličnimi žarki. Je najvažnejši organ za regulacijo telesne temperature. V koži poteka veliko encimskih procesov, kot je sinteza vitamina D; nadvse pomembno sodeluje pri alergičnih procesih in podobno. Zaradi obilice čutnih telesc in živcev je njena zelo pomembna vloga posrednika med organizmom in okolico: Je čutni organ za dotik, pritisk, temperaturo, bolečino.

Koža se tekom življenja spreminja. Z leti se tanjša, izgublja prožnost in se guba. Predvsem dolgotrajno in ponavljajoče izpostavljanje ultravijoličnim žarkom, pred katerimi nas koža varuje, kožo zelo uničuje in stara. Že nastale škode ni moč popraviti.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads