Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Koža in sonce
pripravil Franci Beigot, dr. med.

2. Ultravijolično sevanje

Ultravijolični žarki (UV) so energija v obliki elektromagnetnega valovanja. Večji del te energije je za nas in za druge oblike življenja škodljivo in nevarno. Sami žarki so nevidni, lahko pa počrnijo fotografsko ploščo. Glavni vir UV sevanja je sonce, umetni vir pa so skoraj vsa svetlobna telesa, luči. UV sevanje delimo glede na valovno dolžino na tri dele: Kratkovalovno sevanje (UVC), srednjevalovno sevanje (UVB) in dolgovalovno sevanje (UVA). Najbolj nevarni so žarki UVC. Energija teh žarkov uničuje življenje. Veliko negativnih vplivov na življenje organizmov ima tudi sevanje v obliki žarkov UVB. Energija v obliki ultravijoličnih žarkov dolgih valovnih dolžin, UVA, so med temi še najmanj škodljiva, v zmernih količinah imajo pozitiven vpliv na telo - tvorba vitamina D, povečana obrambna sposobnost telesa, itd.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads