Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Koža in sonce
pripravil Franci Beigot, dr. med.

4. Kako je telo zaščiteno pred UV sevanjem ?


Telo je zavarovano pred škodljivimi vplivi UV žarkov na dva načina (enako velja za druge organizme): Na eni strani ga varuje koža, po drugi poti ga ščiti ozonski plašč Zemlje.

A. Ozonska plast

Delovanje ozonske plasti

Ozonska plast okoli Zemlje v celoti vpije UVC sevanje, tako, da do zemeljske površine sploh ne seže. Zaustavi tudi večidel energije UVB. Do zemeljske površine uspe prodreti tako le manjši del žarkov UVB in ves spekter žarkov UVA. Količino celotnega ozona v plasti nad zemeljskim površjem merimo s sateliti in drugimi instrumenti (Glej Hidrometeorološki zavod republike Slovenije). Zadnja leta se koncentracija ozona v stratosferi vse bolj niža. Tudi v naših krajih (točneje nad Avstrijo) je bila količina ozona leta 1996 v primerjavi z letom 1978 manjša za 10 %. Količina UV žarkov, ki nas dosega je tako iz leta v leto večja. Meteorologi so uvedli, na osnovi meritev količine UV žarkov in njihovega vpliva na žive organizme, novo količino - UV indeks. Vrednosti le-tega so od 1 do 20. Višja kot je vrednost, večja je nevarnost za kožo. Najvišje vrednosti UV indeksa so med 11 in 15 uro. Količina UVB sevanja z nadmorsko višino (gore) raste.

B. Koža

Pred UV žarki, ki skozi Zemeljski plašč prodrejo do njene površine, je telo zaščiteno s kožo. Koža odgovori na UV žarke s povečano tvorbo temnega kožnega barvila, pigmenta, ki kot dežnik ščiti občutljive življenjsko pomembne elemente v celici. Po drugi strani pa se debeli rožena plast in tako poveča zaščito pred škodljivimi žarki.

Ob izpostavljanju soncu imejmo vedno v mislih, da je porjavelost kože le obrambni mehanizem telesa pred poškodbami zaradi UV svetlobe. "Zdrave" zagorelosti ni.

Zadnja leta se ljudje zavestno, iz modnih nagibov, vse bolj izpostavljajo soncu. Po drugi strani pa z onesnaževanjem atmosfere tanjšamo ozonsko plast Zemlje. Količina ultravijolične svetlobe, ki prodre do zemeljskega površja, je vse večja.
Uničujemo obe naravni zaščiti pred škodljivim sevanjem.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.005s] Ads