Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Koža in sonce
pripravil Franci Beigot, dr. med.

6. Komu še posebej odsvetujemo prekomerno sončenje?


Previdnost pri sončenju še posebej svetujemo:

  • Vsem, ki imajo svetlo barvo kože ali so plavolasi in rdečelasi, modrooki.
  • Otrokom. Ti imajo bolj občutljivo kožo. Tudi njihova površina kože je v sorazmerju s njihovo teža večja, kot pri odraslih.
  • Sončenje odsvetujemo onim, ki imajo katero od vezivno-tkivnih bolezni (kot: sistemski ali kožni lupus, itd.). Ti bolniki so o tem že poučeni.
  • Vsem, ki so bili RTG obsevani, za obdobje nekaj mesecev odsvetujemo sončenje.
  • Previdni morajo biti vsi, ki so preboleli meningitis.
  • Nekatere kožne bolezni z rdečico obraza (rosacea in podobne) sončenje še poslabša. Posvetujte se s svojim zdravnikom.
  • Previdnost pri sončenju ni odveč pri vseh, ki imajo visok krvni tlak in nekatere okvare srca.
  • Močnejši odziv kože na sončenje lahko povzročijo nekatera zdravila - kot smo že omenili prej: sulfonamidi - zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni in kot antibiotični pripravki, tetraciklini, nalidiksinska kislina, kinoloni - antibiotiki, tiazidi - zdravila za odvajanje vode, amiodaron - zdravilo za zdravljenje srčnega utripa, fenotiazidi - nekatera zdravila za zdravljenje duševnih bolezni; tudi nesteroidna protivnetna zdravila - tablete (svečke) in mazila "proti revmi"). Če uživate zdravila in se ob tem odpravljate na sonce, o tem povprašajte svojega zdravnika.
prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads