Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Koža in sonce
pripravil Franci Beigot, dr. med.


7. Nekaj splošnih nasvetov za sončenje

 • Najboljši način preprečevanja škodljivih vplivov sonca je izogibanje močni, neposredni svetlobi.
 • Voda in pesek odbijajo sončno svetlobo in povečujejo količino UV žarkov, ki zadenejo kožo.
 • Izpostavljenost soncu preko dneva se sešteva.
 • Ne izpostavljajmo se soncu med 11. in 16. uro.
 • Če se izpostavljenosti sončnim žarkom ne moremo izogniti, potem kožo prej zaščitimo s sredstvom za sončenje. Te kreme in losioni vsebujejo snovi, ki zadržijo UVA in UVB žarke. Njihovo varovalno moč izražamo z zaščitnim faktorjem, SPF (Sun Protecting Factor), ki je označen na izdelku. Kolikor večje je to število, toliko boljša je zaščita. Sredstva s faktorjem 15 ali več, zaustavijo večino UV žarkov. Vseh ne blokira nobeno prosojno sredstvo. Zaščitno sredstvo potrebujejo običajno okoli 30 - 45 minut, da se trdno veže na kožo. Kopanje in znojenje neposredno po nanosu zaščito izpere in izniči.
 • Spremljajmo napovedi UV indeksa, ki jih posreduje Meteorološki zavod republike Slovenije. Objavljeni so v dnevnem časopisju (Delo, Večer in drugod). Če poznamo UV indeks se lahko v veliki meri zaščitimo pred prekomernimi sončnimi žarki. Za lažje razumevanje in tolmačenje vrednosti UV indeksa si poglejmo tabelo (Glej tudi Meteorološki zavod republike Slovenije):
Kategorija izpostavljenosti
UV indeks
Zaščita
Minimalna
0-2
Pokrivalo
Nizka
3-4
Pokrivalo, sončna očala, zaščitni faktor 15 SPF in več
Zmerna
5-6
Pokrivalo, sončna očala, zaščitni faktor 15 SPF in več, senčna področja
Visoka
7-9
Pokrivalo, sončna očala, zaščitni faktor 15 SPF in več, senčne lege, bivanje v prostorih med 10. in 16. uro
Zelo visoka
10 ali več
Čim več bivanja v prostorih in uporaba vseh omenjeni zaščit zunaj

 

 • Za zaščito oči uporabljajte sončna očala, ki imajo certifikat, da absorbirajo žarke UVA in UVB.
 • Oblačila in navadno okensko steklo zaustavijo skoraj vse škodljive žarke.
 • Sonce nas lahko opeče tudi ob oblačnem vremenu. Do 80% UV svetlobe pride skozi tanjše plasti oblakov, v megli pa je lahko izpostavljenost UV svetlobi celo večja kot ob jasnem vremenu.
 • Če ne čutimo topline sončnih žarkov, še ne pomeni, da se ne moremo opeči. Toploto čutimo zaradi vidne in infrardeče svetlobe. Sončne opekline povzroča UV sevanje, ki nima toplotnega efekta.
 • Po približno 15 minutah sončenja je koža zasičena z novo nastalim vitaminom D in daljše izpostavljanje sončnim žarkom ne pripomore k dodatni tvorbi vitamina.
prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads