Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Bolečina v križu

2.2. Drugi vzroki za bolečino v križu

2.2.1. Prirojene in pridobljene napake križne hrbtenice

Pogosto gre za prirojeno okvaro prekinitve zadnjega loka vretenca. Taka motnja je lahko tudi pridobljena, kot posledica poškodb. Večinoma taka nepravilnost ne dela težav, pri hudih fizičnih naporih (mladi športniki npr.) pa se lahko pojavijo bolečine, tem bolj, če z leti tako vretence prične drseti naprej. Ob tem telo vretenca zdrsi naprej iz fiziološke linije, kar pri večjih premikih povzroča bolečino v križu, utrujenost, spremenjeno držo, morda pa tudi bolečino v eni ali obeh nogah ("išias").

2.2.2. Zlomi vretenc

Vretence se lahko zlomi ob poškodbi (padec z višine, prometna nesreča in podobno). Kadar pa se zlomi že ob minimalni zunanji sili, govorimo o patološkem zlomu. Do takih zlomov vretenc pride najpogosteje pri močno izraženi osteoporozi, zmanjšani kostni masi, pri rakastem procesu na vretencih, tudi pri tuberkulozi hrbtenice in drugod.

2.2.3. Zožitev hrbteničnega kanala v ledvenem predelu

Zožitev kanala je lahko prirojena, v okoli 75% pa je pridobljena, ponavadi kot posledica obrabnostnih sprememb. Zožitev hrbteničnega kanala lahko nastane zaradi drsenja vretenca, močne ukrivljenosti hrbtenice, poškodbe in nekaterih drugih bolezni. Bolečine se pojavljajo ponavadi ob hoji in stoji, pri sedenju popustijo.

2.2.4. Vnetne bolezni

Bolečina v križu je prisotna pri nekaterih vnetnih boleznih. Najbolj znana je taka bolečina pri ankilozirajočem spodilitisu (bolniki jo poznajo kot Bechterewjevo bolezen). Prizadene predvsem moške, najpogosteje že pred 30. letom, in je združena z jutranjo okorelostjo ledvenega dela hrbtenice, nočnimi bolečinami v tem predelu, ki v mirovanju ne pojenjajo, ob gibanju pa se celo zmanjšajo. Ob tem najdemo še spremembe v krvnih izvidih.

Z bolečino v križu so povezane še druge vnetne bolezni, kot nekatere kronične vnetne bolezni črevesja (ulcerozni kolitis, Crohnova bolezen), vnetja sklepov pri luskavici ter vnetja sklepov z bolečinami v križu kot reakcija med okužbo ali po njej (vnetja na sečilih, dihalih, prebavilih).

Vsem nam najbolj poznane so bolečine v križu, pridružene raznim virusnim obolenjem (prehladi, gripe), ko so lahko bolečine v križu prisotne že dosti prej, kot pa se pojavijo drugi znaki. Taka je lahko bolečina pri virusni infekciji herpes zostra.

2.2.5. Bolezni samega vretenca

Redka je bolečina v križu zaradi okužbe same hrbtenice (osteomielitis) in okolnih delov. Pojavi se pri imunsko oslabljenih osebah zaradi nekaterih zdravil ali bolezenskega stanja, lahko pri uživalcih drog, ki si drogo vbrizgavajo v žilo.

Omenimo še rakaste spremembe hrbtenice z bolečino v križu, ki so običajno posledica rakastega procesa drugod v telesu z razširitvijo bolezni na kosti.

2.2.6. Bolečina v križu kot prenesena bolečina zaradi bolezni bližnjih organov

Zgodi se, da bolečino zaznamo kot bolečino v križu, bolezenski proces pa je na drugem mestu v telesu. Tako se lahko bolezenski proces odvija na ledvicah (vnetja), na ožilju v predelu trebuha (razširjena trebušna aorta), na črevesju (vnetja), na rodilih (predvsem na telesu maternice), bolečina pa je v križu. Bolečina ob menstruaciji se običajno prenaša bolj v predel križnice. Tja se lahko locira tudi bolečina zaradi obolenja prostate.

 

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads