Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Bolečina v križu

3. Zdravljenje bolečine v križu

3.1. Enostavna bolečina v križu

Ker je enostavna bolečina v križu zelo pogosta, ni razlogov za zaskrbljenost. Ozdravljena je lahko v nekaj dnevih do nekaj tednih. Pri zdravljenju pomaga aktivnost, ne pa mirovanje. Rentgenske preiskave, vsaj v prvem mesecu bolečin, praviloma niso potrebne.

A. Zdravljenje z zdravili

Blage ali zmerne težave lahko omilijo zdravila poti bolečinam, ki jih dobimo v lekarni brez recepta. Take so Lekadol, Panadon, Diverin, Bonifen.

Za hujše bolečine vam bo zdravnik predpisal zdravilo proti bolečinam na recept.Kasneje se bo morda odločil za kratkotrajno zdravljenje z zdravili, ki sproščajo mišice.

B. Razbremenitev hrbtenice

Samo pri močni bolečini je priporočen krajši počitek v postelji, ki pa naj ne bo daljši od 2 dni. Pri enostavni bolečini se ležanje ne svetuje in le to ni del zdravljenja. Ostanite čimbolj aktivni in nadaljujte svoje redne dnevne aktivnosti. Poskušajte nadaljevati tudi z delom na svojem delovnem mestu. Telesno aktivnost postopoma povečujte. Čim bolj zgodnja telesna aktivnost namreč izboljša srčno-žilno kondicijo, zboljša prehranitev medvretenčne ploščice in hrustanca in zboljša moč kosti in mišic.

Za nekaj dni razbremenite hrbtenico z razbremenilnimi položaji:

1. Noge upremo v steno
3. Pod trebuh lahko podložimo blazino
   
2. Podložimo zglavje in kolena
4. Bolečo nogo pokrčimo v kolku in kolenu ter podložimo z blazino

 

C. Mrzle ali tople obloge na hrbtu

V prvih 48 urah po pojavu bolečine vam utegnejo prijati hladni obkladki (ali vreča z ledom), ki jih polagate za 5 - 10 minut. Če trajajo znaki dlje kot 48 ur, lahko koristijo topli obkladki ali topel tuš oziroma kopel.

D. Spinalna manipulacija

Spinalna manipulacija je koristna predvsem v prvem mesecu bolečin, tako pa lahko zdravijo samo profesionalci. Pri izkušenem terapevtu je to sorazmerno varna metoda.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads