Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Akutno vnetje slepiča

Splošno o slepiču

1. Kje je slepič in zakaj se vname?

Slepič izhaja iz slepega črevesa, v dolžino meri od 3 do 20 cm, širok je od 0.5 do približno 1 cm. Leži v trebušni votlini in je prosto gibljiv. Na slepo črevo je vezan z oporkom, v katerem poteka tudi žilje, ki ga prehranjuje. Najpogostejši vzroki za nastanek akutnega vnetja slepiča je zapora njegove svetline, ki ji sledi vnetje. Vzrok za zaporo svetline slepiča so pri otrocih najpogosteje povečani limfatični folikli, pri odraslih pa fekoliti (trdo blato strjeno okrog drobnih tujkov). Zapora svetline slepiča povzroči zastoj sluzi v slepiču, bakterije pa to sluz spremenijo v gnoj. Pritisk v slepiču postopoma narašča, zato je moten pretok po žilju, ki ga prehranjuje. Ko se prehrana slepiča popolnoma prekine, del stene odmre in slepič poči (gnoj se razlije v trebušno votlino). Zaradi razlitja gnoja v trebušno votlino pride do vnetja potrebušnice.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads