Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Akutno vnetje slepiča

Diagnostika vnetega slepiča

2. Znaki akutnega vnetja slepiča

Bolečina se običajno začne v žlički ali ob popku in se čez nekaj ur preseli v desni spodnji del trebuha. Bolečina je skoraj vedno enakomerna, topa. Krčevite bolečine so redko povezane z vnetim slepičem. Pri otrocih po pojavu bolečine pogosto pride do slabosti in bruhanja. Bruhanje pri odraslih ni tako pogosto prisotno. Povišana telesna temperatura do 38°C ali več je pogostejša pri otrocih in mlajših odraslih, pri starejših ni nujno prisotna. Pomembna je tudi razlika med temperaturo v danki in pod pazduho, ki je običajno za pol do ene stopinje. Pogosto je prisotna izguba apetita. Trebuh je občutljiv na pritisk v desnem spodnjem delu, trebušna stena je bolj napeta kot na levi strani. Pri določeni legi slepiča izzovemo bolečino v trebuhu tudi s premikanjem desne noge. Če se nenadoma pojavi močna bolečina, ki se razširi iz spodnjega desnega dela trebuha po celotnem trebuhu, je to lahko znak, da se je slepič predrl. Gnoj se razlije po trebušni votlini in razvije se vnetje potrebušnice. Celoten trebuh postane občutljiv na pritisk, v napredovali fazi lahko postane "trd kot deska".
Pri vnetem slepiču je običajno v krvi povišana vrednost belih krvničk (levkocitov), vendar tudi povsem normalne vrednosti ne izključujejo vnetja. Pogosto imajo bolniki tudi bolezenski izvid seča, še posebno, če slepič leži v bližini sečnih poti.

3. Kdo lahko zboli zaradi akutnega vnetja slepiča?

Pravzaprav vsakdo, je pa bolezen v določenih starostnih obdobjih pogostejša. Redko zbolijo otroci mlajši od dveh let, je pa vnetje mogoče tudi pri novorojenčku. Postavitev diagnoze pri majhnih otrocih je zaradi nesodelovanja bolnika zelo težavna. Številne bolezni izven trebuha (angina, vnetje ušes, druge otroške bolezni) se lahko odražajo z bolečino v trebuhu, otrok pri pregledu ne sodeluje in težko je z ozipavanjem presoditi občutljivost trebuha. Akutno vnetje slepiča poteka pri otrocih hitreje kot pri odraslih, zato se je potrebno v nejasnih primerih raje odločiti za operacijo kot tvegati razlitje slepiča. Nepotrebna operacija je namreč manj nevarna kot vnetje potrebušnice. Najpogosteje zbolevajo za akutnim vnetjem slepiča otroci in mladostniki v šolskem obdobju. V odrasli dobi je bolezen relativno redka, z starostjo pa pogostnost spet narašča. Pri starejših poteka vnetje pogosto neznačilno, bolečina, slabost, neješčnost in bruhanje so manj izraziti kot pri mlajših bolnikih. Tudi telesna temperatura in število belih krvničk sta lahko normalna.

4. Zakaj je postavitev diagnoze pogosto zelo težka tudi za izkušene kirurge?

Ker se lahko številne druge bolezni izražajo z znaki, značilnimi za akutno vnetje slepiča.
Pri otrocih je praktično nemogoče ločiti vnetje bezgavk v oporku (mezenterijski limfadenitis) od vnetega slepiča. Pri mezenterijskem limfadenitisu je pogosteje hkrati prisotna tudi okužba dihal, telesna tempertura in število belih krvničk sta lahko višja kot pri vnetem slepiču. Trebuh lahko boli le v desnem spodnjem delu ali pa je bolečina razširjena čez ves trebuh. Zelo pogost vzrok za zelo hude, nenadno nastale krčevite bolečine v trebuhu, je tudi zaprtje; po klistirju težave zelo hitro izginejo. Tudi pljučnica v spodnjih režnjih lahko povzroča bolečine v desnem spodnjem delu trebuha. Pri vnetju črevesa in želodca (gastroenteritis) se običajno predhodno pojavi driska in bolečine so bolj krčevite. Vzrok za bolečine in kri v blatu je lahko tudi invaginacija črevesja (en del črevesa se zagozdi v drugega, podobno kot zamašek v steklenico). Možno je tudi vnetje Meckelovega divertikla in še nekatere redkejše bolezni.
Pri ženskah so bolečine v trebuhu pogosto povezane tudi z vnetji rodil, menstruacijo, izvenmaternično nosečnostjo in številnimi drugimi ginekološkimi obolenji. Pri napadu ledvičih kamnov imamo hude krčevite bolečine, bolnik se premetava in ne more zdržati na miru, bolezenska slika je precej drugačna od vnetja slepiča.
Tudi zelo visok neurejen krvni sladkor, ki povzroči diabetično ketoacidozo, lahko daje sliko akutnega vnetja slepiča. Obstaja še kar nekaj bolezni, ki se lahko odražajo z bolečino v spodnjem delu trebuha, npr. vnetje trebušne slinavke, predrti rak slepega črevesa,...

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.001s] Ads