Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Akutno vnetje slepiča

Zdravljenje

5. Zdravljenje akutnega vnetja slepiča

Zdravljenje je kirurško. V spodnjem desnem delu trebuha običajno naredimo poševni rez, vstopimo v trebušno votlino in izvlečemo slepo črevo, na koncu katerega izhaja slepič. Slepič ima v trebušni votlini zelo raznoliko lego, dostop do njega včasih otežkočen. Pri iskanju slepiča in njegovem izvlečenju moramo biti previdni, saj je gnojno vnet slepič napet in zelo ranljiv, hitro pride do razlitja. Podvežemo žilje, ki prehranjuje slepič, nato ga odrežemo, in zašijemo krn na slepem črevesu. Nato pregledamo še končni del tankega črevesa, kjer lahko najdemo Meckelov divertikel ali pa povečane, vnete bezgavke v oporku. Pregled tankega črevesa je nujen v primeru, da je slepič zdrav. Slepič kljub temu odstranimo, saj bo s tem manj težav s postavljanjem diagnoze pri morebitnih bolečinah v prihodnosti. Trebušno votlino temeljito izbrišemo in po potrebi tudi izperemo. Nato zapremo trebušno steno. Podkožja ne šivamo, pa tudi koža ne sme biti neprodušno zašita. Po operaciji slepiča, še posebno v primeru razlitja, obstaja velika nevarnost vnetja v rani, pa tudi v trebušni votlini. Če med operativnim posegom najdemo predrti slepič, damo antibiotike že med posegom. Najpogostejši zaplet po operaciji je vnetje rane, le ta postane pordela, okolica toplejša in občutljiva. Rano moramo odpreti in izpirati. Resnejši zaplet je vnetje potrebušnice.

Velik akutno vnetno spremenjen slepič pri 15 letnem fantu
(konzerviran v formalinu)

 

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads