Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim črevesom (stomo)

1. Kaj je stoma?

Stoma je odprtina, skozi katero črevo izloča svoje izločke oziroma stolico. Zunanja vidna barva stome je rdečkasta tako, kot je vsa sluznica debelega črevesa. Vsa prebavna cev, od ust do zadnjika ima isti tip sluznice. Stoma naj bi imela svetlečo, zdravo rdečo barvo, kar pomeni, da je dobro oskrbljena s krvjo. Krvne žile na stomi so povrhne, tako da se lahko včasih pri čiščenju stome pojavi tudi nekaj malega krvi. Takšno krvavitev lahko primerjamo s krvavenjem, ki ga opazimo pri umivanju zob. Tudi krvavitev iz stome se bo običajno umirila enako. Dobro je vedeti tudi to, da ni v stomi nobenih živčnih končičev, tako da je praktično neobčutljiva, čeprav morda rdeča barva sluznice daje vtis, da je tkivo močno občutljivo.
Na stomi lahko opazujemo rahle premike. Pomenijo običajno krčenje črevesa, ki poriva črevesno vsebino skozi prebavno cev. To je normalno dogajanje. Takšno gibanje lahko opazimo tudi pri menjavanju vrečke.
Takoj po kirurškem posegu bo morda stoma izgledala otekla, kar je posledica operacije. Oteklina bo počasi splahnevala, velikost in oblika se bo spremenila. Po osmih tednih bo običajna začetna oteklina splahnela, stoma pa se bo lahko v prvem letu po operaciji še deloma spreminjala po velikosti in obliki, kakor se bo pač nadaljevalo celjenje. Obisk pri zdravniku ali enterostomalnem terapevtu pa je potreben, kadar pride do večje krvavitve ali spremembe v barvi stome.
Kolostomija je kirurško oblikovana odprtina širokega črevesa skozi trebušno steno. Lahko je trajna ali začasna. S kolostomijo lahko obidemo del debelega črevesa ali danko, včasih pa je izpeljava potrebna zaradi odstranitve danke ali zadnjika.
Naloga debelega črevesa je vsrkavanje vode in soli in shranjevanje črevesne vsebine. Kljub izpeljavi črevesa bo vsrkavanje vode in soli zadovoljivo, čeprav je lahko gostota izločenega blata spremenjena. Po operaciji ni več take kontrole izločanja, kot je bila pred kirurškim posegom, zato se je potrebno naučiti novih načinov zbiranja in kontrole izločanja.
Oskrba in negovanje izpeljanega črevesa sta lahko različna. Odvisna sta od mesta izpeljave črevesa. Posamezne vrste negovanja bomo skušali razložiti na naslednjih straneh.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads