Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim črevesom (stomo)

1.1 Cekostoma

Cekostoma je prva možna izpeljava v poteku debelega črevesa. Leži v spodnjem delu trebuha na desni strani, na mestu, kjer je v globini slepič. Ker se v cekum izliva končni del tankega črevesa je tudi vsebina cekuma še tekoča in polna encimov, ki pomagajo prebavljati hrano. Zato pri iztekanju močno dražijo kožo. Stoma je običajno začasna in jo napravimo pri bolnikih, ki pridejo v bolnico z nenadno zaporo črevesa. Cekostoma pomaga, da se prizadeto črevo pozdravi. Po določenem času, ponavadi, ko je bolnik še v bolnici, napravimo glavni operativni poseg, kjer oboleli del debelega črevesa izrežemo. Pri tretji operaciji zapremo tudi cekostomo.
Včasih pa je cekostoma za kirurga tudi varnostni ventil v primeru, da je bila glavna operacija težavna in obstaja bojazen, da bi pritisk plinov in blata v črevesu premočno raztegoval sešiti del črevesa. Da ne bi bil operirani del pod preveliko napetostjo, napravimo cekostomo z namenom, da se črevo razbremeni in na tem mestu začasno uhajajo vetrovi in blato, ki jih zbiramo v zbiralno vrečko.

1.2 Transverzalna kolostoma

Transverzalna kolostoma je oblikovana iz prečnega dela debelega črevesa. Lahko je vidna ena ali dve odprtini, odvisno od tega, kako je kirurg pri operaciji prekinil črevo oziroma, ali je izvlekel črevesno vijugo popolnoma in tako napravil odprtino skozi sprednjo trebušno steno, kjer se izloča črevesna vsebina. Vsebina je lahko pol tekoča ali že izoblikovana in se bo pojavljala izmenoma - na primer po obrokih ali v običajnem času izločanja kot pred operacijo.

1.3 Sigmoidna kolostoma

Ta stoma je oblikovana na zadnjem delu debelega črevesa. Včasih je tudi ta kolostoma napravljena na vijugi, večinoma pa gre za končno izpeljavo črevesa. Operacija je napravljena zato, da obidemo oboleli ali poškodovani del debelega črevesa. Kadar gre samo za razbremenilno stomo na vijugi črevesa, bosta na črevesu vidni dve odprtini. Če pa so pri operaciji odstranili danko in zandjik v celoti, bo vidna ena sama odprtina. Črevesni izločki na tem mestu so mehkejši od normalne stolice. Sčasoma pa se lahko tudi zgostijo, pojavljali se bodo običajno takrat, kot se je pojavljalo normalno izločanje pred operacijo. V tem primeru se lahko uporablja dnevno izpiranje črevesa skozi odprtino stome. Tako se zagotovi bolj redno izločanje. Izpiranje črevesa praviloma priporočamo samo za sigmoidno stomo. V začetku je zelo pomembna vaja in pomoč izkušene sestre, enterostomalnega terapevta.

1.4 Ileostoma

Ileostoma je izpeljava tankega črevesa. V največ primerih je narejena iz najbolj oddaljenega dela tankega črevesa na mestu, kjer se to vliva v debelo črevo. Napraviti je moramo veliko redkeje kot ostale vrste izpeljav debelega črevesa.
Za negovanje je bolj zahtevna, ker je črevesna vsebina redno tekoča, bolj lužnata in vsebuje še mnogo prebavnih encimov. Take vrste izloček pa je zelo nevaren za kožo in jo hitro razje, če nekontrolirano izteka.
Prav zato je taka stoma oblikovana drugače. Stoma je podaljšana in visi v vrečko. Na ta način zmanjšamo nevarnost iztekanja pod kožno podlogo in draženje kože.
V večini primerov je ileostoma trajna in je črevo izpeljano kot končna cev. Včasih pa je tudi ileostoma narejena na vijugi. Takšna ileostoma je običajno začasna.
Pri negi je potrebno več iznajdljivosti in včasih tudi nekaj improvizacije. Ker pa jo naredimo običajno pri mladih ljudeh, vidimo, da se hitro znajdejo.
Vsekakor je prav, da bolnik pozna različne vrste pripomočkov in jih zna kombinirati.

1.5 Koža okoli stome - peristomalna koža

Izloček kolostome vsebuje sluz, ki pomaga mazati črevesne iztrebke, hkrati pa tudi draži kožo, če ostaja na njej. Stoma sama nima nobenih živčnih končičev, zato je neobčutljiva. Koža pa jih ima, zato nadražena, vneta koža povzroča bolečino, ki je povezana s stomo. Da bi preprečili draženje kože, je potrebno vedno imeti pravilno nameščeno vrečko in jo po potrebi menjati. V primeru, da črevo izpirate, menjajte malo zbiralno vrečko za sluz, če je potrebno.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads