Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim črevesom (stomo)

5. Sredstva za negovanje

Predstavljamo kratek pregled sredstev za nego izpeljanega črevesa. Navajamo imena, ki so znana pri nas. Vsak proizvajalec daje nekoliko drugačna navodila za uporabo svojih proizvodov. Priporočamo, da vsako navodilo natančno preberete, če pa imate kakršnekoli pomisleke ali česa na razumete, se posvetujte z enterotomalnim terapevtom, sestro, ki vas je negovala, oziroma vašim zdravnikom.

Karaya

Pri vneti koži zelo dobro učinkuje mešanica posipa ali paste Karaya ter cinkovega mazila.
Ta način negovanja je bil ena prvih zares uspešnih novosti pri negovanju izpeljanega črevesa. Znane so kožne podloge, obročki in posip. Karaya se sicer še uporablja, vendar so jo uspešneje nadomestile mnoge druge vrste umetnih zaščitnih podlog.
Za zaščito kože pred tekočimi izločki črevesa lahko uporabljamo majhen Karaya obroček okrog stome. Obroček objame stomo ob bazi in prepreči, da bi bila izpostavljena koža. Ne sme pa se izbrati tak obroček, da bi zategoval stomo ali da bi jahal na njej. Je le tesnilo in ne drži vrečke - predvsem ščiti kožo. Posip Karaya je potrebno uporabljati zelo previdno pri bolnikih s pljučnimi in asmatičnimi težavami. Predvsem skrbimo, da prahu ne bi vdihavali tudi drugi, ker lahko pride do alergičnih reakcij. Izdelki iz Karaye se danes opuščajo, še vedno pa je cenjena Karaya pasta.

Drugi podobni izdelki

Namesto same Karaye lahko uporabljamo podobna sredstva, ki so mešanica Karaye in drugih osnov. Tako kot Karaya so lahko v obliki posipa, obročkov in plošč. Imajo ugodno lastnost, da se zaradi telesne temperature zmehčajo kasneje kot Karaya ter pomagajo tesniti. Dobimo jih v različni debelini, v obliki obročkov oziroma zaščitnih podlog.
Na našem trgu so ti izdelki bolj neznani, menimo pa, da je prav, če nanje opozorimo, ker bi bolniki lahko prišli z njimi v stik, kadar kupujejo sredstva za negovanje v inozemstvu. Tam so na razpolago zato, ker jih mnogi bolniki še želijo, čeprav so morda videti ti proizvodi nekoliko starejši. Kljub temu pa včasih segajo po njih tudi novi bolniki. Vsekakor je prav, da se vsak, primerno poučen bolnik odloča sam.

Nove vrste kožnih podlog

Kožne podloge novejše generacije imajo v glavnem kot osnovo sadni žele (pektin) in jih zato uporabljamo na različne načine. Spodbujajo zdravljenje nadražene kože. Dodatno krepe kožo in izpolnijo gube in jamice. Lahko so v obliki obročkov, podlog ali pa so že nalepljene na zbiralnih vrečkah (eno in dvodelni sistemi). Odprtina naj bi bila tako velika, da stomo objema. Te podloge se že zadostno lepijo na kožo, tako da same nosijo vrečko, mnogi pa jih ob robu radi dodatno oblepijo z obližem. Pri nas najbolj znani proizvodi te vrste so: Stomahesive, Combihesive, Comfeel, Coloplast, Eschmann-Simcare in Hollister.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads