Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim črevesom (stomo)

5.1 Osnovna zaščitna sredstva za kožo

Zaščitni filmi

Osnovna zaščitna sredstva za kožo so namenjena zaščiti kože okrog stome. Dobimo jih v obliki sprejev, vlažnih robčkov ali gela. Lahko jih uporabljamo za vezanje posipa ali zdravil na kožo okoli stome. Znane vrste so Skin-prep, Hollister Skin Gel. Od starih domačih preparatov pa je še vedno znana tinktura Benzoe, ki se lahko tudi še kdaj uporabi.

Praški - posipi

Uporabo posipa priporočamo na koži, ki rosi. Zapomniti si je treba, da lepila ne bodo prijela na prah. Zato je prav, da se ga uporablja edinole s kožnimi podlogami.
Znani posipi: Karaya, Orabase, Stomahesive, Comfeel.

Paste

Najpogosteje jih nanesemo na samo izrezano odprtino kožne podloge, ki jo nato pritisnemo ob stomo, tako da skušamo čim bolj zatesniti kožo pred iztekajočim blatom.
Pri nas poznamo paste Karaya, Stomahesive in Comfeel ter Orabase.

Ploščice z dvojno lepilno površino in konveksne plošČE

Trde plošče z dvojno lepilno površino se uporabljajo za pričvrstitev vrečk za večkratno uporabo na kožo. Nekateri tipi pa se uporabljajo zato, da dajo vrečkam za enkratno uporabo dodatno trdnost.
V zadnjem času so na razpolago tudi plošče konveksne oblike, ki imajo na kožni strani naneščeno zaščitno maso kožnih podlog in so predvsem primerne za negovanje bolj vgreznjenih stom.

Filtri

Praviloma so filtri ogljeni, v obliki ploščice, ki jo nalepimo na zbiralno vrečko ali pa je na njej že tovarniško nalepljena. Ugodni so zato, ker prečistijo smrdeče pline v vrečki in omogočajo, da se plini iztisnejo iz napete vrečke preko filtra, ne da bi bilo potrebno vrečko snemati ali menjati.

Zaporni čepi

V zadnjem času se pojavljajo posebni zaporni čepi (Conseal), ki začepijo končno izpeljano vijugo debelega črevesa. Priporočljivi so za zapiranje sigmostome, posebno pri bolnikih, ki so si predhodno izpirali (irigirali) črevo.

Kolostomni tubus

Najnovejši izdelek pri nas je kolostomni tubus, vložljiv v črevo (proizvajalec Sava - Kranj). Najbolj je primeren za bolnike s sigmostomo, ki se negujejo z irigacijo, ugodno pa so ga sprejeli tudi nekateri bolniki, ki jim izpada črevo (prolaps).

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads