Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim črevesom (stomo)

6. Vrečke

6.1 Vrečke za enkratno uporabo

Ta izraz uporabljamo za vrečke, ki so enodelne in se lahko nosijo od enega do nekaj dni ter jih po uporabi zavržemo. Prozorne vrečke uporabljajo v bolnici zato, da bolniško osebje po operaciji lahko opazuje stomo in blato. Vrečke za enkratno uporabo imajo običajno na lepilni površini osnovno obliko. Dodatno jo obrežemo in povečamo, če je stoma večja ali ima drugačno odprtino. Odprtina vrečke naj bi vedno bila 3-4 mm večja, kot sama stoma. Na ta način omogočimo črevesju normalne gibe in preprečimo, da bi rob vrečke zarezal v stomo pri sklanjanju ali drugačnih fizičnih dejavnostih.
Nekoliko drugače izrezujemo odprtino pri kožnih podlogah, ki so lahko izrezane bolj natančno, tako da se prilegajo dokaj blizu stome. Enterostomalni terapevt vas bo poučil, kako prilagoditi izrez vrečke glede na izbrano kožno podlogo ali tip zbiralne vrečke.
Ker je izbor različnih vrečk zelo pester, vas bosta enterostomalni terapevt ali sestra poučila, kako izbrati, za vaše potrebe najbolj primerno vrečko. Včasih je potrebno preiskusiti več vrečk, preden najdemo tisto, ki najbolj ustreza.
Glede na okrevanje po operaciji in celjenje, glede na spremembe na sami trebušni steni in na povečano aktivnost po operaciji je včasih treba preskusiti več tipov vrečk.
Ob odhodu domov bo običajno sestra pripravila primerno količino pripomočkov za prvi čas po operaciji doma in posredovala nekaj nasvetov, kje dobite dodatne vrečke, oziroma kdaj se ponovno oglasite na kontrolo v bolnico. Priporočamo, da si bolniki ne bi nabavljali prevelikih količin opreme brez posvetovanja z enterostomalnim terapevtom oziroma zdravnikom, posebej še v začetku, ker se lahko potrebe po odpustu iz bolnice spremenijo.
Tudi vrečka za enkratno uporabo se lahko izprazni, ne da bi jo bilo treba zamenjati (če ima izpust ali pa izpust dodatno naredimo sami). Pogosto menjava-nje lahko okvari kožo in poveča stroške. To otežuje nego. Vrečko je priporočljivo izprazniti vedno, kadar je približno do ene tretjine napolnjena z blatom, ali kadar je polna plinov. Redno praznjenje omogoča, da se vrečka ne odlepi zaradi teže blata ali zaradi napetosti, ki jo povzročajo vetrovi v vrečki.
Nekateri si vrečko izpraznijo tako, da sedijo na stranišču in izpraznijo vrečko med nogami v školjko. Priporočljivo je, da izpraznjeno vrečko speremo z nekaj hladne vode. Prav je, da bi bolniki imeli vedno na zalogi po en komplet vrečk z odprtim dnom za primer driske.
Iz nalepljene zaprte vrečke je nemogoče izpustiti pline. Zato nekateri uporabljajo dodatne filtre, ki prepuščajo vetrove. Na trgu so vrečke, ki imajo filtre nameščene ali pa lahko kupite filtre posebej in jih dodatno nalepite na vrečko. V sili si pomagamo tudi tako, da vrečko v zgornjem delu prebodemo, iztisnemo pline in nastalo luknjico spet prelepimo.

Varnostne vrečka

Če se negujete z izpiranjem sigmoidne kolostome, verjetno ne bo v času med irigacijama nobenega izločanja, razen morda nekaj sluzi. Varnostne vrečke z zaprtim dnom, ki jih ni mogoče izpraznjevati, so posebej priporočljive za namestitev po irigaciji. Vanje se lahko zbere nekaj sluzi ali majhna količina črevesnih plinov in izločkov. Lahko pa uporabljate tudi malo predlogo n.pr.: gazo, ostanke bombažnih tkanin, plenic, itd., da se sluz lahko vpije.

Opomba:

Male varnostne vrečke so primerne samo za bolnike, ki se negujejo z izpiranjem kot običajno metodo za nego. To so plastične samolepljive vrečke brez kožne podloge. Lahko pa imajo vgrajen filter za pline.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads