Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim črevesom (stomo)

6.2 Vrečke s kožno podlogo

Danes si ne moremo več predstavljati negovanja izpeljanega črevesa brez kožnih podlog. Večinoma se bolniki seznanijo njimi že v bolnici. Ponavadi so prve vrečke, ki jih nalepimo, že nameščene na kožni podlogi. V navadi so kožne podloge s plastičnim nastavkom, na katerega se vtisne drug obroček, ki je vdelan v vrečki. Ker je prva preizkušnja za bolnika ugodna, ponavadi bolniki vztrajajo pri tej vrsti negovanja, čeprav bi marsikateri bolnik z izpeljavo debelega črevesa lahko prešel na enostavne samolepilne zbiralne vrečke oziroma kasneje tudi na irigacijo.
Kožna podloga je vsekakor nujno potrebna v primeru občutljive kože ali v primeru, ko se koža vnema. Takšna situacija je pogostejša v poletnih mesecih, ko se koža bolj znoji. Običajno bolnik dobi takrat že tovarniško pakirane vrečke z nastavkom, ki imajo različne premere. Ponavadi zadrži bolnik številko oziroma premer nastavka, kot ga je imel že v bolnici, včasih pa je treba tudi velikost predpisanega obročka spremeniti glede na to, kako se izpeljano črevo spremi-nja. Pri nas znani proizvodi te vrste so: Stomahesive, Combihesive, Comfeel, Coloplast, Hollister, Eschmann - Simcare. Pri lepljenju takih kožnih podlog je potrebno večinoma dodatno izrezati osnovno odprtino na kožni podlogi, tako da nastane nekoliko večja odprtina kot je rob sluznice. Priporočljivo je s kožne strani nanesti še tanek sloj paste po obodu izrezane odprtine. Ta tanka plast prepreči vdiranje blata pod kožno podlogo in bolj tesni notranji izrez. Zaradi varnosti mnogi radi oblepijo zunanji rob kožne podloge z obližem na vseh štirih straneh. Nekatere tovarne imajo celo posebej vdelane zanke ob robu plastičnega nastavka, na katere lahko pričvrstimo elastični pas, ki priteza nastavek in kožno podlogo na trebuh. Večinoma je to nepotrebno, vendar mnogim bolnikom daje to dodatni občutek varnosti.
Na tem mestu lahko omenimo še drugačno uporabo kožnih podlog v primerih, da moramo improvizirati. Včasih ni mogoče dobiti vrečk s kožno podlogo, lahko pa kombiniramo kožne podloge, ki se prodajajo same zase, z navadnimi samolepilnimi vrečkami. Običajno je priporočljivo, da uporabljamo vrečke na izpust. Posebej si izrežemo zaželeno velikost kožne podloge, ki je lahko stan-dardna (10 ´ 10 cm) ali tudi manjša, tako da pokriva samo neposredno okolico kože ob stomi. Odrezani del kožne podloge v sredini zarežemo in izrežemo odprtino v velikosti, ki je nekaj večja kot sama stoma. Prav je, da izrezujemo po papirnatem modelu, kajti kasnejše popravljanje je nemogoče.
Tako izrezano kožno podlogo nalepimo na samolepilno vrečko, ki smo ji prej odstranili zaščitni papir. Lahko jo dobro pritisnemo na podlago, tako da delamo na mizi in imamo na tak način dobro oporo. Enako lahko po robu odprtine namažemo eno od tesnilnih past. Tudi tukaj lahko zunanji rob zalepljene površine dodatno okrepimo z obližem. Takšna improvizirana kombinacija kožne podloge in samolepilne vrečke za enkratno uporabo lahko zadovoljivo nadomešča vrečke s patentnim zaklopom. Nameščena vrečka lahko ostane na koži tudi do teden dni in več, glede na to, kdaj blato izpodrine kožno podlogo, oziroma kdaj se ta prične odlepljati. Vrečko na izpust izpraznjujemo občasno glede na količino vsebine oziroma glede na količino plinov in jo po končani izpraznitvi tudi izperemo s hladno vodo.
Kožne podloge so uporabne tudi takrat, kadar je koža v širši okolici stome vneta in jo oblepimo, zato da se pod kožno podlogo zaceli.
Če lahko pri negi kolostome oziroma irigaciji stome uporabljamo vse vrste vrečk - od enostavnih samolepilnih, do vrečk s kožno podlogo, pa pri ileostomi praviloma uporabljamo samo vrečke s kožno podlogo na izpust.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads