Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim črevesom (stomo)

7. Izpiranje kolostome - irigacija

Sigmoidna kolostoma in kolostoma descendentnega kolona se lahko čisti vsakodnevno z izpiranjem (samoklistiranjm). Postopek samoklistiranja v prvi vrsti uporabljamo zato, da si sami izbiramo čas izločanja črevesa. Oskrbovanje kolostome je posebno opravilo in je odvisno od vsakega posameznika. Priporočljivo je, da postopek samoklistiranja - irigacije poteka vsak dan ob istem času z možnostjo odstopanja do dve uri. S tem črevo navajamo na red.
Naslednja navodila so opis samega postopka. Priporočljivo je, da bolniku prvi pokaže samoklistiranje nekdo, ki postopek pozna - enterostomalni terapevt, sestra, zdravnik pa tudi dobro rehabilitiran bolnik. Prav je, da bolnika v začetku še nekajkrat kontrolira. Po svetu uvajajo irigacijo v različnih obdobjih po operaciji. Pri nas svetujemo začetek negovanja na ta način približno mesec dni po odpustu iz bolnice.
Izpiranja črevesa ne svetujemo vsakemu bolniku s sigmoidno ali descendentno stomo. Pogosto je ovira bolnikova starost, fizične težave ali spremljajoča bolezen. Lahko gre tudi za začasno stomo, kjer učenje samoklistiranja ni potrebno. Črevo bo delovalo tudi brez irigacije. Blaga odvajala in sredstva za mehčanje stolice lahko uporabljamo, če je potrebno. Vseeno je prav, da vsak bolnik, ki bi lahko uporabljal irigacijo, to metodo pozna.
Bolnik, ki uporablja irigacijo, pa mora biti pozoren na določene spremembe pri sebi, ki vplivajo na nadaljnje odločitve. Predvsem je tu mišljena kila ob izpeljanem črevesu (parastomalna kila), pri kateri se črevo izrine v podkožje. Obstaja nevarnost, da bi pri bolj grobem uvajanju izpiralne cevke lahko črevo predrli. Pri parastomalni kili praviloma odsvetujemo irigacijo. Potreben je posvet z enterostomalno sestro ali zdravnikom, ki bo določil, ali je potrebna operacija ali pa svetoval drugačen način negovanja. Določena previdnost je potrebna tudi pri izpiranju izpadajoče stome (prolaps). Če je prolaps večji, irigacijo odsvetujemo. Prav tako ni priporočljiva irigacija pri močnejši zožitvi stome (stenoza) ter pri ulceroznem kolitisu in pri Crohnovi bolezni. V vseh primerih, kadar se ne znajdemo, je prav, da se posvetujemo s sestro - enterostomalnim terapevtom ali zdravnikom

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads