Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim črevesom (stomo)

7.1 Splošni opis in navodila za samoklistiranje

Nasveti

 1. Pripravi si vse potrebne pripomočke
  • rezervoar za vodo
  • izpiralni rokav in pas
  • sredstva za čiščenje kože in stome
  • posodo, kamor odložimo staro vrečko
  • isto vrečko z izrezano odprtino in zaponko, če ima vrečka odprto dno

   Poskušaj imeti vse stvari skupaj, da olajšaš vsakodnevno delo.

 2. Odstrani staro vrečko in jo zavrzi.
 3. Očisti kožo in stomo z vodo, osuši kožo.

  Opozorilo:
  Opazuj stanje in barvo kože in stome
  Lahko uporabljaš toaletni papir, papirne robčke ali umivalne krpe.

 4. Varno namesti izpiralni rokav in pas (vendar ne pretesno).
  Izpiralni rokav naj bo dovolj dolg, da skoraj doseže gladino vode v stranišču. Odvečna dolžina se lahko odstriže, glede na to, ali izpiramo stoje ali sede na školjki.
 5. Ko si pripravljen na začetek, napolni izpiralni rezervoar s približno litrom in pol mlačne vode (15 - 18 ml na kg telesne teže).

  Opomba:
  Prevroča voda lahko poškoduje sluznico črevesa (nevarnost opekline), preveč mrzla voda pa lahko povzroči neprijetne krče.

 6. Namesti izpiralni rokav tako, da je dno rezervoarja vedno v višini rame.

  Opozorilo:
  Pri nižji višini voda običajno ne bo tako tekla, ker je pritisk premajhen. Pri večji višini pa je pritisk premočan, kar lahko povzroči krče in slab učinek izpiranja.
  Obesi rezervoar tako, da je na tvoji desni oziroma levi, če si levičar.
  Lahko uporabljaš obešalnik za obleko, kljuko na zidu ali kakšno drugo oporo. Po potrebi lahko natančno uravnaš višino, tako da si prilagajaš zanko iz vrvice.

 7. Izpusti zrak iz cevke.

  Opozorilo:
  S tem preprečiš, da bi zrak v črevesju povzročil krče.
  Pazi, da pri izpuščanju zraka ne izpustiš preveč izpiralne vode, sicer jo je potrebno kasneje dotakati.

 8. Nežno namesti izpiralni nastavek na stomo, tako da nastavek držiš vodoravno. Počasi prični izpuščati vodo.

  Opozorilo:
  Če voda noče teči z lahkoto, poskusi ali preveri sledeče:
  • rahlo spremeni položaj ali nagib nastavka
  • preglej morebitne pregibe, ki vodijo iz rezervoarja
  • preveri višino izpiralnega rezervoarja
  • sprosti se in nekajkrat globoko vdihni
  • blato takoj pod kožo je lahko bolj trdo in začepi vodni tok, zato spusti nekaj malega vode, da se ta čep sprosti

   Če voda ne izteka zlahka, opazimo, da je vrh koničnega nastavka uprt v sluznico črevesa.
   To bo sprostilo trebušne mišice. Vodo začni spuščati bolj počasi, tako da bo lahko prodirala za trdo stolico in od zadaj poskušala sprožiti gibanje črevesa. Prehitro spuščanje toka vode bi povzročilo hitro izlivanje navzven, ker bo tekočina trčila na čep trde stolice.

 9. Osebne razlike pri irigaciji (izpiranju):

  Opozorilo:
  • Količina vode, ki jo nekdo zadržuje naenkrat je lahko različna. Nekateri ljudje lahko zadržijo vso vodo, drugi pa lahko prenesejo le majhne količine naenkrat.
  • Količina vode, ki jo rabimo, se lahko dnevno tudi spreminja.
  • Ne bodite malodušni. Spomnite se, da želite izločiti, kolikor je mogoče veliko blata. Naučite se biti pozorni na vse občutke, posebno tiste, ki pomagajo, da izločite blato.
  • Ne spuščajte vode nasilno v črevo, predvsem ne takrat, ko imate krče, kadar se tok vode ustavi ali se voda pod pritiskom vrača po izpiralni cevki nazaj. Takrat vodo zaprite.
  • Če se počutite napihnjeni ali zaprti, se lahko izpirate s pol večjo količino vode v istem dnevu ali vzamete blago odvajalo.

   Posvetujte se z vašim entero-stomalnim terapevtom, sestro ali zdravnikom predno vzamete odvajalo. Še enkrat poglejte nasvete o dieti in zaprtju v teh navodilih.

 10. Večina blata se bo izločila v času kakih 15 minut.

  Ko čutite, da ste izločili večino blata, lahko izperete izpiralni rokav z vodo, osušite spodnji rob izpiralnega rokava in ga zvijte navzgor, zaprete odprtino in greste po jutranjih opravkih (da si uredite make-up, se obrijete, preberete jutranji časopis, popijete jutranjo kavo). Čas približno 30 - 45 minut je dovolj, da se črevo dokončno umiri in preneha izločati.

  Priporočamo, da ta čas sedite na straniščni školjki.

  Aktivnost bo spodbudila delovanje črevesa in povzročila še bolj živo delovanje - praznjenje.

 11. Ko čutite, da ste v celoti dosegli željeni učinek, si namestite čisto negovalno vrečko, lahko pa tudi kožno podlogo in vrečko na zaklop.
 12. Izperi izpiralni rokav in ga obesi, da se posuši. Prav tako odloži in spravi ostale pripomočke za izpiranje.

  Pribor izpiraj z mrzlo vodo, da se zmanjša smrad. Voda se lahko izpušča skozi izpiralni rokav, tako da se uporablja izpiralni rezervoar in cevke za irigacijo. Drugi uporabljajo nastavek tuša ali navadno steklenico. Nekateri napršijo izpiralni rokav s sprejem (smukcem), drugi spet izpiralni rokav namastijo z jedilnim ali parafinskim oljem, kar spet pomaga, da stolica lažje zdrkne skozi izpiralni rokav. Na ta način naj bi tudi lažje odstranili ostanke blata.

 13. Preveri zalogo in potrebne dele naroči ponovno.

  Ne čakaj, da bi zaloga popolnoma pošla. Včasih potrebujemo kar nekaj časa, da si pripomočke ponovno nabavimo.

 14. Skušaj se irigirati redno ob istem dnevnem času, tako da se črevo nekako privadi na red, po možnosti čimbližje tistemu času, ko ste običajno opravljali svojo jutranjo potrebo pred operacijo.
  Zaradi delovnih obveznosti si nekateri izberejo čas izpiranja tudi drugače (npr. zvečer pred spanjem)

  Opozorilo:
  Z vašo enterostomalno sestro se lahko pogovorite tudi o možnosti izpiranja na dva dni, vendar je priporočljivo razmišljati o tem nekoliko kasneje, ko pridete na kontrolo v bolnico.

  Če ste preiskusili irigacijo, nikakor niste prisiljeni, da se negujete samo na ta način. Prav je, da irigacijo poznate. Lahko jo boste uporabljali občasno, ob zapeki ali takrat, ko boste želeli, da ste določen čas brez izločanja. Vedno je mogoče preiti od enega načina negovanja na drugega ali pa več načinov kombinirati.
prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads