Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim črevesom (stomo)

8. Kožni problemi, s katerimi se najpogosteje srečajo bolniki s stomo

Kožne probleme najpogostejše povzroči nepravilno nameščena vrečka, iztekanja blata na kožo, vnetja lasnih korenin (dlak), znojenje ali nepravilna nega kožnega ležišča. Da lahko namestimo zbiralno vrečko na draženi koži, je potrebno, da kožo dobro osušimo. Ko je koža enkrat nadražena, ne bo ostala suha oziroma je ni mogoče osušiti s tkanino ali gazo. Osnovna metoda za sušenje je uporaba grelne luči ali fena - sušilca za lase. Grelna luč je lahko katerakoli žarnica jakosti 60 W, ki je nameščena 30 - 40 cm od stome in jo pustimo, da greje 10 - 20 minut. Stomo moramo pokriti s kosom tkanine ali staničevine, da preprečimo izsušitev sluznice. Nikoli se ne sme uporabljati žarnica za sončenje. Ta oddaja ultravijolično svetlobo, ki lahko opeče kožo.
Če gre za okvaro pri obsevanju (radioterapija), se ne sme uporabljati nobena vrsta svetlobe, da bi kožo izsušili. Priporočljiv je šibki sušilec za lase (do 850 W). Uporabljamo le hladno pihanje brez gretja. Če se vam zdi, da bi morali izbrati za nego nek nov pripomoček, je prav, da se posvetujete najprej z vašim enterostomalnim terapevtom, sestro ali zdravnikom. Ponavadi je bolnik zadovoljen s sredstvi, ki so mu bila predlagana v bolnici in če ima z njimi dobre izkušnje, naj jih uporabnja naprej.
Posebej moramo biti pozorni na stanje kože in na stanje sluznice na stomi, zato je prav, da si posamezne spremembe, ki so najpogostejše, posebej ogledamo. Hkrati lahko navedemo tudi vzroke, ki najpogosteje privedejo do določene okvare, in razmislimo o zdravljenju.

8.1 Izpuščaji

Mesto izpuščaja:

Izpuščaj se lahko nahaja pod lepilnim trakom, pod kožno podlogo ali na kateremkoli delu kože, kjer prihaja vrečka v stik s kožo. Daje videz razširjene rdečine, ki pokriva celo področje, podobno vneti koži dojenčka v plenicah ali vnetja med kožnimi gubami (intertigo, volk).

Vzrok:

Vrečka, ki zateka, gnojenje, alergija na lepilni trak, alergija na kožno podlogo, nadraženi lasni mešički (korenine).

Zdravljenje:

 • uporabljaj grelno luč ali sušilec za lase, da posušiš kožo
 • razprši malo prahu (Karaya, Stomahesive, Comfeel, Nistatin, Kenalog) na kožo, obriši ali odpihni odvečno količino posipa. Nanesi nato na kožo enega od kožnih filmov (kožni gel), da se prah nalepi na kožo
 • napraši kožo, kjer se prilega vrečka, z otroškim pudrom, vendar ne pod podložno ploščo
 • naredi ali kupi prevleko za vrečko
 • če uporabljaš pas, ga ne smeš premočno zategovati
 • če izpuščaj ne odneha v 5 - 7 dneh, se posvetuj s enterostomalnim terapevtom, sestro ali zdravnikom

8.2 Ulceracija na stomi, ranjena sluznica

Mesto:

Kjerkoli na stomi.

Vzrok:

Odprtina za stomo na vrečki je premajhna ali je prišlo do poškodbe zaradi prevelike fizične aktivnosti, ko je vrečka ali podložna plošča zarezala v stomo.

Zdravljenje:

 • povečaj velikost odprtine za stomo, odprtina naj bo vsaj 3 - 4 mm večja kot stoma
 • pretehtaj svoje aktivnosti: morda bo potrebna drugačna velikost ali oblika podložne plošče
 • sprosti varnostni pas, če je pretesen, lahko povzroči, da se podložna plošča zaje v stomo
 • če se stvari v 5 - 7 dneh ne uredijo, se posvetuj z enterostomalnim terapevtom, s sestro ali zdravnikom

8.3 Vneti ali nadraženi lasni mešički

Mesto:

Pod kožno podlogo - dvignjeni rdeči predeli (podobni aknam) na izstopišču dlak.

Vzrok:

Predela pod podložno ploščo ne brijemo, ampak predolge dlake samo pristrižemo.

Zdravljenje:

 • nadraženi predel naj si opomore, vendar odstranjuj novo zrasle dlake s striženjem, brij pa le z električnim brivnikom
 • uporabljaj sušilec za lase ali grelno luč, da posušiš kožo, če vneta koža rosi
 • če se nadraženje ne umiri v 5 - 7 dneh, se posvetuj z enterostomalnim terapevtom, sestro ali zdravnikom

Opomba:

Roseča koža lahko prepreči, da bi se vrečka ali kožna podloga dobro nalepila na kožo za daljši čas. Če je koža močno nadražena in rosi, bo morda potrebno menjati podlogo pogosteje, da preprečimo zatekanje in nadaljnjo okvaro kože. Rosečo kožo negujemo s posipanjem ali zaščitnimi filmi.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.001s] Ads