Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim črevesom (stomo)

9. Prehrana

Dieta

Krajši čas po operaciji boste verjetno na hrani, ki ima malo ostankov, zato da bi zmanjšali količino blata oziroma neprebavljenih ostankov hrane v izločkih. To pomaga, da se črevo in stoma pozdravita, obenem splahni tudi oteklina, ki je bila posledica operacije. Po šestih tednih se lahko vrnete na vašo normalno prehrano, kakršna vam je ugajala in ste je bili vajeni pred operacijo.
Pri ponovnem normalnem hranjenju se boste naučili, katera hrana povzroča pline ali močan smrad. Takšne se boste pač izogibali ali zmanjšali količino. Vaš odnos do hrane bo tak kot pred operacijo. Če vam bo določena hrana delala težave, jo poskusite ponovno čez nekaj časa, ko se bo vaše telo bolje prilagodilo. Ne izogibajte se kaki svoji priljubljeni hrani samo zato, ker povzroča pline. Jejte nekoliko manj in se izogibajte hrani, ki povzroča pline le pred kakšnimi dogodki, obiski prireditev, gledališča, verskih obredov itd., ko bi vas lahko glasno izločanje plinov spravilo v zadrego.
Ljudje s stomo običajno pozorneje opazujejo vsebino črevesa. Ne bodite vzne-mirjeni, če opazite semena, cela zrnca arašidov ali drugačnih semen v vašem izločku. Tudi prej niso bila prebavljena, vendar so bila bolj zakrita v stolici, ki je prej niste tako natančno opazovali.

Neprijeten vonj

Bolniki z izpeljanim črevesom običajno najprej pomislijo na zadah blata in plinov. Objektivno vzeto to sploh ni tako resen problem, čeprav lahko bolnika strah pred smradom in izločenostjo močno prizadene. Prav je, da vsak bolnik pozna svojo prebavo in se s pravilno prehrano zna varovati neprijetnosti, ki mu jo povzročajo skrbi.
Navajamo nekaj jedi, ki običajno pozvročijo smrad vaše stolice. Seveda mo-ramo pripomniti, da lahko uporabljate tudi določena zdravila, da ublažite smrad. Po drugi strani lahko uporabljate vrečke, ki za smrad niso prepustne. Lahko uporabljate deodorante v sami vrečki in posebne ogljene filtre, ki jih namestite na vrečko.
Jedi, ki običajno povzročajo močnejši smrad stolice so:
ribe, jajca, čebula, česen, šparglji in nekatere začimbe.

Driska

Spodaj so naštete jedi, ki pri nekaterih lahko povzročajo drisko ali pogostejše stolice. Ponovno opozarjamo, da lahko poskusite v začetku take jedi v manjši količini in opazujete, kako jih boste prenašali.
Sveže sadje, špinača, stročji fižol, pivo (druge alkoholne pijače ne sprožijo tako hitrega odvajanja).
Treba si je zapomniti, da driska nastane tudi zaradi drugih vzrokov, npr. med prebavnimi obolenji ali različnimi vročinskimi stanji. Lahko poskušate z raznimi domačimi zdravili, prehrano, če pa to ne pomaga, se posvetujte z zdravnikom ali enterostomalnim terapevtom, da se ne bi zaradi driske izsušili.

Opozorilo:
Če se negujete z irigacijo, jo opustite za čas driske. Dokler se driska ne ustavi, je pametno nositi vrečko z odprtim dnom (na izpust), da se večkrat izprazni.

Hrana, ki povzroča pline

Že prej smo naštevali različne jedi, ki povzročajo močan smrad. Pri spodaj naštetih jedilih je bolj v ospredju večja količina plina pri napenjanja. Kot splošno navodilo naj velja, da poskušate ob različnih časih uživati po eno od takšnih jedi v manjši količini in ugotoviti, na kakšen način se odziva vaše telo. Količina, ki jo na enkrat zaužijete, je lahko pomemben podatek za usmerjanje vaše prehrane.
Špinača, žitarice, zelje, koleraba, grah, ohrovt, brstični ohrovt, redkvice, stročji fižol, gobe, suhi fižol, kumare, čebula, pivo, gazirane pijače.

Zaprtje

Od časa do časa se boste lahko srečali tudi z zaprtjem, enako kot je bilo to pred operacijo. Priporočamo, da poskusite zaprtje urediti predvsem z dieto, če se te težave nadaljujejo ali ponavljajo.

 1. Uživajte hrano z veliko ostanki (zelenjava, otrobi, črni kruh).
 2. Zmanjšajte zelenjavo ki vsebujejo semena ali zrna.
 3. Uživajte več tekočin, predvsem sadnih sokov in vode.
 4. Uživajte več sadja in zelenjave.

Opomba:
Nikoli sami ne vzemite močnih odvajal. Posvetujte se z zdravnikom ali enterostomalnim terapevtom. Mineralna voda Donat ali manjša tekočina grenke soli z dovolj tekočine je še najbolj primerna za domačo rabo. Priporočamo tudi Verolax prašek za urejanje prebave (Krka).

Tekočine

Bolniki s sigmoidno kolostomo bodo zaužili dovolj tekočin, če bodo ob normalni prehrani popili 6 - 8 kozarcev katerekoli tekočine na dan. Seveda se potrebe po tekočinah povečajo, čim više leži črevesna stoma in čim bolj tekoče je blato, ki se izloča. Obstaja nevarnost izsušitve posebno pri močnem potenju, bruhanju ali driski.
Spodaj je naštetih nekaj znakov izsušitve in domača zdravila za tak primer. Če se znaki ne umirijo, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Izsušitev

Simptomi:

 • občutek žeje
 • suha koža in sluznice
 • zmanjšana količina urina
 • temnejša barva urina
 • kratko dihanje
 • utrujenost
 • krči v trebuhu

Domača zdravila:

Katerekoli tekočine, vključno voda. Če izsušitev spremlja bruhanje, je malo verjetno, da bi jo lahko popravili z uživanjem tekočin, zato se je potrebno posvetovati z zdravnikom ali enterostomalnim terapevtom.

Jemanje zdravil

Menimo, da je priporočljivo, da o vaši stomi vedo vsi zdravstveni delavci, s katerimi boste prišli v stik: vaš osebni splošni zdravnik, vaš lekarnar in celo vaš zobozdravnik.
Večina zdravil se vsrka v tankem črevesu, zato večinoma ne bo težav z uživanjem zdravil. Pri pospešenem izločanju črevesa pa lahko pride do nezadostnega učinka predvsem tistih zdravil, ki so posebej pripravljena za vsrkavanje v zadnjem delu črevesa. Na to moramo misliti predvsem pri bolnikih, ki imajo odstranjeno široko črevo. V primeru zaprtja priporočamo, da najprej poskušate urediti odvajanje s prehrano. Našteli smo že nekaj hranil, ki jih lahko uporabite v ta namen. Le v redkih primerih vam bo vaš zdravnik svetoval tudi odvajala. Če pa jih uporabljate, naj bodo blaga. Poskusite z mineralno (Donat) vodo. Na razpolago pa so še različna ozmotska odvajala (grenka sol, Portalak sirup, Verolax prašek za urejanje prehrane).

Opomba:
Za bolnike z odstranjenim zadnjim črevesom je priporočljivo, da imajo v svoji denarnici na vidnem mestu kartonček z oznako, da imajo kolostomijo in da ni mogoče, da bi dobili klizmo, da bi jemali svečke ali da bi jim merili rektalno temperaturo. Podatek je važen zato, da bi ob morebitni nesreči ali nezavesti lahko hitreje in pravilneje ukrepali. Tak obrazec dobijo vsi, ki so člani društva ILCO Slovenija.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads