Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim revesom (stomo)

10. Dnevne aktivnosti

Normalen pritisk obleke ali naslanjanje ne bo ranilo vae stome. Treba pa je, da se izogibate pritiskom, ki lahko povzroijo takno okvaro stome, da bi prilo do krvavitve. Ni vam treba skrbeti zaradi stome, e pestujete otroka ali e dvignete kaken teji paket.
Lahko si izberete katerokoli oblailo. Edini pomislek je, da ne bi nosili obleke, ki se tesno prilega v pasu in povzroa drgnjenje preko stome, kar lahko sproi krvavitev. Lahko uporabljate tudi udoben pas, ki lei preko linije vae stome. Lahko nosite naramnice ali pas (razen, e pas ne pritiska neposredno na stomo). Lahko se tuirate ali kopate brez vreke. Pri tem pazite, da si izberete as, ko stoma miruje, lahko pa to delate z nameeno vreko. e se kopate z nameeno vreko, je priporoljivo, da robove oblepite z obliem. Glede tega se lahko posvetujete z vao sestro ali enterostomalnim terapevtom. e je obli nezmoljiv, ga samo osuite. e pa uporabljate mikropor, je prav, da ga osuite s suilcem za lase. Enako ukrepajte tudi, ko greste na plavanje. Pri plavanju nekateri priporoajo uporabo gumijastega pasu. Elastini pasovi radi spremenijo velikost, e so mokri in to lahko povzroi, da se vreka zrahlja in odlepi. Dobro si je zapomniti, da pri aktivnem portu in aktivnem delu uivamo ve tekoine in soli. Pri bolnikih s stomo odsvetujemo grobe porte (nogomet, borilne porte). Pri takni aktivnosti lahko pride do pokodbe stome. Vpraanje je umestno pri bolnikih, ki so se s takimi porti ukvarjali prej. Pamento je, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.
e nartujete potovanje ali izlet, se posvetujte s svojim enterostomalnim terapevtom, ki vam lahko da podatke, kje bi lahko sreali najblijega enterostomalnega terapevta ali zdravnika, ki ima izkunje. Vano je tudi vedeti kje je mono obnoviti zaloge sredstev za nego. Danes e obstajajo spiski sester enterostomalnih terapevtov po Evropi, v deelah Evropske skupnosti. Zelo priporoljivo je, da ste seznanjeni z naslovi drutev bolnikov za ileo-, kolo- in urostomo, ki imajo pregled nad centri, kjer je mona oskrba in posvet za bolnike s stomo. Zato je prav, da ste vkljueni v domae drutvo, ki vam lahko posreduje nadaljnje podatke. Tam se lahko oskrbite z naslovi in telefonskimi tevilkami, ki vam bodo v pomo pri nartovanju vaega potovanja oziroma dopusta.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.001s] Ads