Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim revesom (stomo)

11. Spolnost

Kolostomija bo prav gotovo vplivala tudi na drugaen nain vaega spolnega ivljenja. Potreben bo doloen as, da se bo zacelila rana v presredku in as, da boste sprejeli to spremembo na svojem telesu. Vae elje in potrebe bodo e vedno ive. Pri mokih, kjer je bil odstranjen zadnji del revesa zaradi rakastega obolenja, lahko pride do nekaterih sprememb v delovanju spolovil. Prav je, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom in enterostomalnim terapevtom, ki vam bosta pojasnila, kakne so te mone spremembe. Obenem vam lahko svetujejo, na kaken nain je mono e naprej vzdrevati zadovoljive spolne vezi. Nekateri bolniki so mono zaskrbljeni glede svojih zakonskih partnerjev. Ali jih bodo ti e sprejemali, ali bodo za njih e privlani kot spolni partnerji? Ne smete mistiti, da se bo va partner odvrnil od vas zaradi stome ali vreke. Pogovorite se z njim o svoji operaciji in stomi. Morda se partner boji, da bi vas prizadel. Pojasnite mu, da spolno ivljenje in z njim zdruene aktivnosti ne bodo povzroile okvare stome.
Dobro je vedeti nekaj osnovnih nasvetov glede spolnega ivljenja. Priporoljivo je pred tem izprazniti ali zamenjati vreko. e nosite trebuni pas, spodvihajte spodnji rob vree pod pas. e tega ne nosite, je morda pametno, da spodnji rob vreke zavihate in ga z obliem zalepite. Prepriajte se, da vreka dobro sedi. Na razpolago so tudi prevleke za vreke, ki so lahko razilnih barv in vzorcev. Uporabljate lahko vreke v koni barvi, na razpolago so tudi majhne (mini) vree.
Pri enah, ki so e v rodni dobi, je prav, da so seznanjene s sredstvi za kontracepcijo. Po zacelitvi in zaetni rehabilitaciji se je mono pogovarjati tudi o nosenosti. Prav je, da tak dogodek uskladite s svojim zdravnikom.
Dodatne informacije vam bodo vedno na razpolago, Svetujemo vam, da se vkljuite v drutvo botnikov z ileo-, kolo- in urostomo, kjer bodo posredovali nadaljne podatke. Predvsem spraujte, ne zaprite se vase. Va kirurg in enterostomalni terapevt vam bo vsekakor nudil osnovno nego, lahko pa vam bo pomagal e ve, e se boste obraali nanj z vpraanji in pronjami za pomo. lzkoristite vsa sredstva, da bi se vrnili v stanje kot pred opreracijo, tako da bo va ivljenjski slog im bolj naraven, vkljuno z vaim spolnim ivljenjem. Vano je, da se o vsem pogovarjate predvsem s svojim ivljenskim sopotnikom, ki vam bo pomagal premagovati strahove in skrbi.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads