Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Nasveti za bolnike z izpeljanim revesom (stomo)

12. Zdruenja bolnikov s stomo

Pri nas obstaja vseslovensko zdruenje bolnikov z ileo-, kolo- in urostomo s sedeem v Mariboru. Nekateri slovenski bolniki se zdruujejo tudi v okviru Onkolokega intituta v Ljubljani. Zaeljeno pa je, da se vlanijo tudi najbliji svojci, zakonci, pri otrocih pa tudi stari.
V Sloveniji je ime tega drutva ILCO, kot je v navadi v Evropi (ILCO = ILeo-COlostoma). Namen vseh teh zdruenj je pomagati novim lanom, novim bolnikom, da se imprej nauijo ilveti s stomo in se prilagodijo novemu ivljenju. Drutvo si prizadeva pomagati z nasveti. Velika pomo je e obstoj samega drutva, ker ohrabri nove bolnike in jim da prepriIjiv obutek, da je z novo nastalo spremembo mono sreno iveti. Drutvo si prizadeva, da bi na svojih sreanjih obravnavalo organizacijske, vzgojne, strokovne in druabne probleme. Zato se v okviru takih sreanj odvijajo predavanja, kjer je mono vejemu tevilu bolnikov pribliati najnoveje strokovne doseke. Obasno so tudi strokovne razstave najnovejih pripomokov za nego. V drutvu se trudijo za druabno ivljenje. Najvaneje pa je to, da se med posamezniki pletejo prijateljske vezi, da se med seboj sreujejo, si izmenjajo naslove, telefonske tevilke, tako da se v primeru potrebe taki bolniki najdejo in si lahko svetujejo. Vsi bolniki s stomo so sicer posamezniki in vsak potrebuje sprecifine proizvode, ki mu pomagajo, da se neguje. Kar je v pomo enemu, morda ne bo pomagalo drugemu. Z izmenjavo izkuenj pa se vedno da najti dobro reitev.
Med kolostomo, ileostomo in urinsko stomo so tevilne razlike. e imate kakna vpraanja glede naina negovanja, glede simptomov ali druganih skrbi se posvetujte s svojim zdravnikom ali enterostomalno sestro. Predvsem v zaetku je mono, da ob izmenjavi izkuenj bolnik postane zmeden, ker se bo sreeval z razlinimi nasveti glede na razline tipe stom pri bolnikih, s katerimi se bo sreeval. Slovensko ILCO drutvo s sedeem v Mariboru (ILCO - dom invalidskih drutev - Trubarjeva 15, 2000 Maribor) je od junija 1990 tudi lan evropskega drutva ILCO. To pa se naprej povezuje z mednarodnim zdruenjem bolnikov s stomo IOA (International Ostomy Association). Lokalna in mednarodna zdruenja so pomemben vir informacij. Veja zdruenja imajo na razpolago dovolj literature, pri nas z izdajanjem literature ele zaenjamo. Prav je, da bolnik ob odpustu iz bolnice izve osnovne informacije glede oseb, ki bi mu pomagale v njegovi najbliji okolici: naslove sester, ki so konale teaj za seznanjenje z enterostomalno terapijo, naslove patronanih sester, ki imajo izkunje z negovanjem taknih bolnikov, ali naslove zdravnikov, ki imajo veselje za delo s temi bolniki.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads