Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Kronična venska insuficienca

5. Pristop k bolniku s sumom na vensko insuficienco

Odkritje lokalizirane otekline in pigmentacij (obarvanja kože) močno kaže na vensko hipertenzijo (slika1). Duplex ultrasonografski pregled lahko potrdi prisotnost blokiranega venskega pretoka ali okvarjene zaklopke kot vzrok venski hipertenziji, vendar ne v vseh primerih. Duplex ultrasonografija je lahko koristna še posebej v naslednjih primerih:

  • če je diagnoza vprašljiva
  • pri bolnikih s simptomi, ki so vprašljivo povezani z venskim obolenjem, kot so blage otekline in bolečine
  • pri atipičnih primerih, kot so nenavadno hiter začetek ali po travmi
  • pri hudih primerih, še posebej pri ponavljajočih se razjedah, če je potrebna še kirurška oskrba.

Merjenje indeksa gleženj-nadlaket je koristno pri oceni prisotne arterijske okluzivne bolezni pri bolnikih z razjedami na nenavadnih lokalizacijah. Venske razjede so najpogostejše na notranji strani vzdolž povrhnjih ven safen in nikoli nad koleni ali na sprednji strani nog. Prav tako jih ne najdemo nad izboklino kosti. Indeks moramo izračunati pri bolnikih s slabimi ali odsotnimi pulzi in pri tistih z rizičnimi dejavniki za arterijsko okluzivno bolezen (starost nad 55 let ali anamneza o koronarni ali cerebrovaskularni bolezni).

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads