Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Vegetarijanska prehrana - zapleti in njihovo preprečevanje

1. Vrste vegetarijanske prehrane

Poznamo več oblik vegetarijanske prehrane. Najblažja oblika izključuje meso, dovoljene pa so ribe.
Pri lakto-ovo-vegetarijanski prehrani so izključene ribe in meso, od živalskih produktov pa je dovoljeno uživanje mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Lakto-vegetarijanska prehrana je v bistvu enaka, le da niso dovoljena jajca. Dosledna vegetarijanska ali veganska prehrana izključuje vsa živila živalskega izvora, tudi mleko in mlečne izdelke. Poznamo tudi presno-vegansko prehrano, pri kateri uživamo le surovo, nekuhano sadje, zelenjavo in oreščke.

2. Vzroki za vegetarijansko prehranjevanje

Vzroki, zakaj se ljudje odločajo za vegetarijanstvo, so različni. To je lahko del njihove življenske filozofije, prepričani so, da meso ni zdravo, da ni etično ubijati živali, ali pa iz verskih nagibov (prakristjani, adventisti, gibanje Hare Krišna, hinduizem, določene ločine budizma,...). Gre torej za osebno odločitev za drugačen način življenja, za prepričanje, ki ga moramo spoštovati. Zdravniki se nimamo pravice vmešavati v osebne odločitve posameznika ali družine. Zdravnikova naloga je svetovati, preprečevati in zdraviti morebitne posledice, ki lahko nastanejo pri neustrezni vegetarijanski prehrani.

 
prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.008s] Ads