Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Vegetarijanska prehrana - zapleti in njihovo preprečevanje

9. Slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa pri vegetarijancih

Rezultati študij kažejo, da ni večjih razlik glede pomanjkanja železa med vegetarijanci in vsejedci. Se pa otroci vegetarijanskih mater rodijo z nižjimi koncentracijami skladiščenega železa.

10. V kateri hrani najdemo železo?

Železo najdemo v številnih živilih živalskega in rastlinskega izvora. Pomembnejša od količine železa v hrani je njegova kemična oblika in kombinacija živil, ki jih uživamo. Železo v mesu je v obliki, ki se lažje absorbira (vsrka v kri) kot železo v rastlinski hrani. Po drugi strani pa C vitamin, ki ga je veliko v zelenjavi, pospešuje absorbcijo železa. Vegetarijance bo najbolj zanimalo, v kateri rastlinski hrani je največ železa. V tabeli lahko vidite tudi podatke o količini železa v nekaterih živilih živalskega izvora.

Vrsta živila
železo (mg/100g)
Alga Chlorella*
225
Alga Spirulina*
150
Timijan
135
Drobnjak-sveži
13
Sezamovo seme
10
Pšenični kalčki
9,4
Proso
9,0
Soja
8,4
Fižol
6,1
Svinjska jetra
20,6
Govedina
3,0
Jajce
1,4

* Alge Chlorella in Spirulina lahko kupite v vsaki lekarni.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads