Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Vegetarijanska prehrana - zapleti in njihovo preprečevanje

11. Splošni nasvet glede vegetarijanske prehrane

Lažja oblika vegetarijanske prehrane (lakto-ovo) sodi med posebno obliko zdrave prehrane, primerna je za vse starostne skupine, tudi za otroke. Pri veganski prehrani moramo skrbeti za dovolj velik vnos vitamina B12, bodisi z algami ali tabletami vitamina B12. Potrebna je redna kontrola krvi pri osebnem zdravniku. V primeru nosečnosti in pri veganskih otrocih je potrebna posebna pazljivost. Pomanjkanje vitamina B12 lahko vodi do težkih, včasih celo nepopravljivih okvar živčevja. V primeru dvomov ali težav se nemudoma posvetujte z zdravnikom. Staro resnico, da je vitamin B12 edinole v hrani živalskega izvora, mora zamenjati nova: vitamin B12 je tudi v algah.

12. Nekaj podatkov o algah

Alge spadajo med najstarejše organizme na zemlji. Veliko vrst alg je užitnih (Chlorella, Spirulina,...). Vsebujejo izjemno visoke količine beljakovin, vse esencialne aminokisline, ogromno vitamina B12, železa, kalcija,.... Uporaba alg v prehrani ni nova iznajdba. Spirulina je bila del tradicionalne prehrane Aztekov, ki so jo mešali s koruzo, ljudstva ob jezeru Čad v Afriki pa jo uživajo skupaj s proseno kašo. Na Japonskem je mogoče kupiti kruh, testenine, namaze, med in drugo hrano, ki vsebuje Chlorello. V obliki prahu lahko alge vmešamo v razne napitke, lahko pa jih zaužijemo kot tablete. Chlorella in Spirulina sta učinkoviti v preprečevanju in zdravljenju številnih bolezni (nedohranjenost, slabokrvnost, ateroskleroza, alergije, rak,...). Obe omenjeni vrsti alg lahko kupite v lekarnah tudi pri nas.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.005s] Ads