Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Venska tromboza

1. Tromb ali strdek

Strjevanje krvi je normalno dogajanje, ki ob poškodbi žilne stene preprečuje krvavitev. Nastajanje strdkov pa je bolezensko, če se pojavlja, ne da bi bila žilna stena prerezana ali zbodena. Strdek lahko nastane v površinski veni (površinski tromboflebitis) ali v globokih venah (globoka venska tromboza). Pri globoki venski trombozi je posebno velika nevarnost, da se odkrhnejo veliki emboli (delec, ki potuje po krvnem obtoku in povzroči zaporo arterij), ki s krvjo zaidejo v srce in pljuča in posledice so lahko usodne.

2. Strdek v površinskih venah (površinski tromboflebitis)

Vnetje vene imenujemo flebitis. Skoraj vedno je povezano z nagnjenostjo k strjevanju krvi v prizadeti veni; v tem primeru ga imenujemo tromboflebitis. Površinski tromboflebitis je torej vnetje dela vene, običajno povrhnje, ki ga spremlja nastajanje strdkov v prizadetem odseku.

2.1. Vzrok

Vzrok pogosto ni znan. Lahko pa se pojavi po manjši poškodbi vene (po injekciji, po infuzijah v veno) in je posebno pogost pri narkomanih, ki si vbrizgavajo mamila. Lahko se pojavi kot zaplet pri krčnih žilah ali pri drugih boleznih ožilja, kot je npr. pri Burgerjevi bolezni.

2.2. Klinična slika

Vzdolž prizadetega odseka vene se pojavijo rdečina, oteklina. Vena je boleča, zadebeljena. Bolnik ima lahko vročino, lahko je splošno oslabel. Nastajanje strdkov v malih povrhnjih venah ni nevarno in resnejši zapleti so redki. Včasih pa se lahko razvijejo veliko nevarnejši strdki v globje ležečih venah.

2.3. Zdravljenje

Zdravimo s protivnetnimi in protibolečinskimi zdravili (indometacin), odsvetujemo mirovanje. Ob sumu na infekcijo vene dodamo antibiotik.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.006s] Ads