Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Najpogostejše bolezni zadnjega črevesa in danke

1. Vzroki za krvavitve brez bolečine pri odvajanju

Najpogostejši vzrok so hemoroidi. Ker pa se za takšno krvavitvijo lahko skrivajo resnejše bolezni, nikoli ne zdravimo na pamet, temveč vsako krvavitev temeljito raziščemo.

1.1. Hemoroidi - zlata žila

Hemoroidni venski pletež je normalni preplet žil v zadnjiku, ki kot nekakšna blazina služi za zadževanje vetrov in sluzi. Težave nastanejo, kadar se te žile povečajo. Primerjali bi jih lahko s krčnimi žilami na nogah. V obeh primerih obstaja dedna nagnjenost, pri hemoroidih pa k nastanku in poslabšanju pripomore tudi zaprtje. Hemoroidi se pogosteje pojavijo v nosečnosti, saj otrokovo glavica pritiska navzdol in ovira odtok krvi iz hemoroidnih venskih pletežev. Na podoben način poslabšuje hemoroide debelost. Ločimo notranje in zunanje hemoroide oziroma žilne vozle.

Notranji hemoroidi

Notranjih hemoroidov  v začetnih stopnjah obolenja ne vidimo in jih s prstom ne zatipamo. Nanje pomislimo ob sveži krvavitvi na blato brez spremljajočih bolečin. Svežo svetlo kri opazimo najpogosteje na koncu odvajanja, bodisi na blatu, papirju ali pa kri še nekaj časa kaplja v školjko. Pri odvajanju je namreč trdo blato ranilo povečane hemoroidne vozliče in iz njih je pritekla kri. Krvavitev se praviloma spontano ustavi, dolgotranjo obolenje pa lahko privede do slabokrvnosti. Če hemoroidov ne zdravimo pravilno in pravočasno se le ti vedno bolj raztegujejo in pričnejo izstopati. V začetku se še spontano vrnejo nazaj v črevo, kasneje si morajo bolniki hemoroidne vozličke z roko potisniti nazaj, včasih pa to ni več mogoče.

notranji hemoroidni vozlič
izpadli hemoroidni vozlič

 

Zdravljenje notranjih hemoroidov

Notranje hemoroide lahko zelo uspešno zdravimo in pozdravimo. Pred zdravljenjem je nujno potrebno hemoroide potrditi s pregledom in izključiti resnejša obolenja. Začetne oblike hemoroidov lahko zdravimo z uporabo svečk in mazil za hemoroide. Kadar krvavitve iz hemoroidov kljub temu ne prenehajo lahko pomagamo z injekcijami v hemoroidne vozličke (kot pri krčnih žilah). Pri začetnem izpadanju hemoroidnih vozlov, le tega zgrabimo s posebno prijemalko in čezenj izstrelimo elastični obroček. Podvezani vozel odmre in odpade. Kadar so vozli preveliki za elastični obroček in močno izpadajo je potrebna operacija. Operacija je najboljši način zdravljenja izpadajočih hemoroidnih vozlov. Poseg se lahko opravi ambulantno v lokalni ali regionalni narkozi. Zamrzovanje hemoroidov, požiganje z laserjem ali infrardečo svetlobo odsvetujemo, saj so te metode premalo natančne in lahko povzročijo preveliko odmrtje tkiva. Bolnikom s hemoroidi svetujemo skrb za redno, vsakodnevno odvajanje blata, izogibajo se naj začinjenim jedem, tobaku in alkoholu. Hemoroidi niso nevarna, pač pa zelo neprijetna bolezen. Zdraviti se moramo pravilno, da preprečimo zaplete.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads