Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Najpogostejše bolezni zadnjega črevesa in danke

1.2. Vnetna obolenja zadnjika, danke in širokega črevesa

Glavna težava bolnikov z vnetnim obolenjem črevesja so hude driske blata pomešanega s krvavo sluzjo. Bolniki so pogosto shujšani, slabokrvni in izčrpani. Potrebno je narediti pregled celotnega širokega črevesja pri katerem najdemo različno izražene vnetne spremembe v danki in/ali globje v širokem črevesju. Za histološki pregled odvzamemo majhne vzorce vnetnih sprememb. Patolog na podlagi odvzetega vzorca postavi diagnozo. Glavni vnetni bolezni sta ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen, redkeje gre za indeterminirani kolitis. Ne glede na obliko vnetne bolezni je zdravljenje v začetku enako, z zdravili zaviramo premočno imunsko reakcijo črevesne sluznice na škodljive vplive.

Vnetje pri ulceroznem kolitisu praviloma najprej zajame sluznico danke, lahko pa je prizadeto celotno široko črevo. Bolnike je potrebno skrbno zdraviti in naročati na kontrolne preglede, saj lahko nezdravljeno vnetje čez leta privede do rakastih sprememb. Crohnova bolezen se lahko pojavi kjerkoli v predelu prebavnega trakta (od ust do zadnjika). Z zdravili in dieto zaviramo širjenje vnetja in trdovratne zaplete (ognojke in fistule). Kljub pravilnemu zdravljenju z zdravili je pri vnetnih obolenjih občasno potrebno tudi kirurško zdravljenje.

vnetje zadnjega črevesja
(pogled skozi rektoskop)

 

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads