Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Najpogostejše bolezni zadnjega črevesa in danke

1.3. Polipi danke in širokega črevesa ter družinska polipoza

Ponavljajoča se kri v blatu lahko izvira iz krvavečega polipa. Višje v črevesju je polip temnejša je kri, saj se kri na poti do zadnjika že delno razgradi in pomeša z blatom. Polipi so različno veliki izrastki, pojavljajo se posamezno ali v večjem številu. Vsak polip, ki ga najdemo pri rektoskopiji ali koloskopiji je potrebno odstraniti, saj se nekatere vrste polipov čez več let rakasto spremenijo. Polipi so praviloma dovolj majhni, da jih lahko odžgemo med samo preiskavo (rektoskopija, koloskopija) in operacija ni potrebna. Ker se lahko pojavljajo novi polipi je potrebno bolnike redno naročati na koloskopske preglede (na 2 do 3 leta). Priporočamo, da tudi drugi člani bolnikove družine (starši, bratje, sestre, otroci) najkasneje po 40 letu starosti preventivno opravijo koloskopijo, saj obstaja dedna nagnjenost za pojav polipov.

Posebna oblika bolezni je družinska polipoza širokega črevesa, kjer so polipi na gosto posejani po širokem črevesu. Pri tej obliki bolezni je potrebno preventivno odstraniti celotno široko črevo, najkasneje do 25 .-  30 leta starosti, saj se sicer razvije rak širokega črevesa. Družinski člani bolnika z družinsko polipozo morajo biti redno koloskopirani že v najstniškem obdobju, saj gre za avtosomno dominantno dedovanje.

družinska polipoza
(pogled skozi rektoskop)
hiperplastičen polip
(pogled skozi rektoskop)

 

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads