Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Najpogostejše bolezni zadnjega črevesa in danke

1.4. Rak danke in širokega črevesa

Vzrok za krvavitev na blato je lahko tudi rak danke in širokega črevesa. Rak se vedno prične najprej kot majhna sprememba, razvije se kot rak že v začetku ali pa s spremembo nerakastih polipov. Zgodnji znaki bolezni so občasne krvavitve, lahko tudi občutek tiščanja na blato. Nekateri bolniki navajajo spremembo v ritmu odvajanja, izmenjujejo se driske z zaprtjem, opažajo, da je blato ožje kot je bilo. Lahko pride tudi do slabokrvnosti. Zato ker se za krvavitvijo na blato lahko skriva tudi rakava bolezen je nujno potrebno raziskati vzrok in mesto krvavitve. Zgodnje odkritje raka pomembno vpliva na uspeh zdravljenja pa tudi na obseg in vrsto operacije. Po odstranitvi tumorja sešijemo črevo in če je le mogoče črevo izpeljemo na naravnem mestu. Včasih pa je potrebna amputacija zadnjika in izpeljava črevesa na trebuh (naredimo stomo).

Bolniki z rakavo boleznijo se za pregled odločajo v povprečju s polletno zamudo, čeprav jih je kri v blatu (rdeče lise v blatu ali črno blato) večinoma že prej opozarjala na bolezen. Tudi pri svojcih bolnika s polipi ali rakom širokega črevesa svetujemo preventivni pregled (koloskopija), saj pri njih obstaja nekoliko večja verjetnost za pojav obolenja. Uspešno operirane bolnike moramo koloskopsko kontrolirati, saj se v preostalem širokem črevesu lahko pojavijo novi polipi, ki se čez leta rakasto spremenijo.

rak zadnjega črevesja
(pogled skozi rektoskop)
kožna oblika raka zadnjika
 
 
rak zadnjikovega kanala
(po operativni odstranitvi)

 

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads