Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Najpogostejše bolezni zadnjega črevesa in danke

2. Vzroki za krvavitev z bolečino pri odvajanju

2.1. Razpoka na zadnjiku (analna fisura)

Najpogostejši vzrok za krvavitev z močno bolečino ob odvajanju je razpoka sluznice zadnjika. Razpoka nastane predvsem pri ljudeh, ki neredno odvajajo zasušeno in trdo blato, ob napenjanju pa sluznica zadnjika poči. Kri na blatu je sveža, opazijo jo tudi na toaletnem papirju. Huda bolečina v zadnjiku (kot da bi jih rezal z nožem) traja navadno še več ur po odvajanju. Pri pregledu običajno odkrijemo povdarjeno kožno gubo, za katero bolniki menijo , da je hemoroid. Pri iztipanju črevesa je v predelu razpoke bolečina zelo izrazita. Pogosto je prisoten tudi krč mišice zapiralke in  preiskave ne nadaljujemo.

Osnova za uspeh zdravljenja je redno odvajanje mehkega blata. Le to se lažje stisne v zadnjikovem kanalu in ne povzroča prevelikega pritiska na rano. Proti bolečinam pomagamo z mazilom, ki je lokalni anestetik, svetujemo pa tudi masažo zadnjikovega kanala z naravnimi mazili (s kazalcem prodremo v zadnijikov kanal in masiramo 10 minut 2-3 krat dnevno). Z masažo odstranimo umazanijo, ki se nabira v razpoki in  pospešimo prekrvavitev. Zmanjša se tudi krč zapiralke, preprečimo pa tudi prehitro zlepljenje rane (razpoke). Razpoka mora počasi zarasti z robov, saj se le tako razvije zrela brazgotina, ki ne poči ob morebitnem prehajanju tršega blata. Namesto masaže s kazalcem lahko uporabljamo tudi dilatatorje, t.i. analne čepe. Z različno velikimi analnimi čepi postopoma privajamo zadnje črevo na normalno debelino blata. Opisano zdravljenje traja več tednov, z uporabo analnih čepov pa je potrebno nadaljevati še vsaj mesec dni po popolnem izboljšanju. Le tako se bo sluznica zarastla in utrdila. Kadar kljub konzervativnemu zdravljenju razpoka v zadnjiku ne zaceli, je potrebna operacija (prerežemo del mišice zapiralke in s tem krč popusti).

kronična razpoka
 
1 - stražar (otečena kožna guba)
2 - kronična razpoka

 

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads