Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Najpogostejše bolezni zadnjega črevesa in danke

3. Vzroki za otečeno oz. izpadlo črevo

3.1. Tromboza zunanjega hemoroidnega vozla

Tromboza zunanjega vozla sodi med najizrazitejše in nenadno nastale boleče otekline ob zadnjični odprtini. Glej odstavek o zunanjih hemoroidih.

3.2. Otečena kožna guba

Otečena kožna guba (stražar) je posledica vnetne reakcije roba rane (razpoke), ki je skrita v zadnjikovem kanalu. Bolniki spremembo praviloma zamenjujejo s hemoroidi in brezuspešno mažejo z mazili. Ker je otečena kožna guba posledica razpoke v zadnjiku, je pravilna pomoč zdravljenje razpoke (glej odstavek o razpoki v zadnjiku). Kožna guba praviloma ostane tudi po zacelitvi razpoke, v kolikor bolnika zelo moti jo lahko operativno odstranimo.

3.3. Izpadla analna papila

Otečena analna papila je podobno kot otečena kožna guba posledica vnetne reakcije roba rane (razpoke). Analna papila je v notranjosti zadnjikovega kanala, v predelu zobate črte. V primeru dolgotrajne kronične razpoke v zadnjiku je analna papila nad razpoko kronično dražena in se zabrazgotini. Ob odvajanju lahko analno papilo mišica zapiralka in blato potiskata v zadnjik. Če se pecelj analne papile dovolj podaljša lahko analno papilo stalno ali občasno vidimo v zadnjični odprtini. Ob odvajanju tršega blata in brisanju s papirjem lahko ranjena analna papila zakrvavi. Analno papilo odstranimo kirurško.

hipertrofirana analna papila

 

3.4. Izpadli polip danke

Zelo redko v zadnjični odprtini opazimo izpadli polip iz danke. Ob odvajanju se polip izriva navzven, ker pa se drži črevesa se ne more izločiti. Bolniki imajo občutek kot, da se ne izpraznijo do konca. Takšni polipi so ranljivi in radi krvavijo. Potrebno jih je kirurško odstraniti.

3.5. Vneti in izpadli notranji hemoroidni vozli

Povečani notranji hemoroidi, ki že izpadajo, lahko ob vnetju tudi močneje zatečejo. Vidimo izpadlo črevo, venec povečanih in oteklih zunanjih hemoroidnih vozlov, nekoliko globje pa venec notranjih hemoroidnih vozlov s krvnimi strdki in oteklino. Takšno stanje praviloma zdravimo konzervativno, le redko se odločimo za operacijo.

izpadli in vneti notranji hemoroidi

 

3.6. Viseče kožne gube - mariske

Viseče kožne gube ob zadnjiku so krpaste gube, ki običajno ostanejo po porodu, ko uplahnejo med nosečnostjo napeti zunanji hemoroidni vozli. Lahko pa ostanejo tudi po ozdravljeni trombozi zunanjega hemoroidnega vozla. V kolikor prihaja zaradi marisk do težje higiene, vnetij ali srbeža se odločimo za operativno odstranitev.

viseča kožna guba

 

3.7. Izpadanje zadnjikovega kanala

Pri težjem odvajanju in napenjanju lahko pride do izrivanja sluznice zadnjika. Pri brisanju s toaletnim papirjem se sluznica še dodatno izvleče, pogosto pa tudi rani in oteče. Pogosto ima bolnik občutek kot, da se ni do kraja izpraznil, podobno kot pri izpadli analni papili ali polipu. Kadar pride do vnetja izpadle sluznice moramo najprej pomiriti vnetje, nato pa s sklerozirajočimi sredstvi (podobno kot pri zdravljenju hemoroidov) sluznico pritrdimo na podlago. Redko je potrebmo operativno zdravljenje.

3.8. Izpadanje zadnjega črevesa - prolaps

O prolapsu govorimo kadar se zadnje črevo narine v zadnjik, zaradi zažetja mišice zapiralke pa vkleščeno črevo oteče. Praviloma je vzrok izpadanja črevesja nepravilna uporaba mišic in  napenjanje ob zaprtju. Zaradi dolgotrajnega izpadanja črevesja lahko pride do poškodbe in raztegnitve mišice zapiralke, kar pripelje do uhajanja blata. Sprva poizkusimo s konzervativnim zdravljenjem (mehko blato, sklerozacija, črevesni tubus), na voljo pa so tudi različni operativni posegi.

izpadlo črevo

 

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads