Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Najpogostejše bolezni zadnjega črevesa in danke

4. Srbež zadnjika - analni pruritus - dermatitis perianalis

Vzrok za srbež kože v zadnjiku in okolici je praviloma glivično obolenje. Bolniki so prepričani, da premalo skrbijo za higijeno in se pričnejo pretirano in nepravilno umivati. Obolenje se še poslabša. Koža namreč potrebuje tanek maščobni zaščitni sloj, ki pa ga prepogosto umivanje z milom odstrani. Koža postane zaradi stalne vlage in razmastitve ranljiva in primerno gojišče za razvoj glivičnega obolenja. Bolniki dobijo navodila o pravilnem umivanju, zadnjik si lahko umijejo le z vodo, kateri so dodali žlico soli. Lahko pa uporabljajo za brisanje po odvajanju tudi z olivnim oljem prepojen papir. Predpišemo tudi kombinirano zdravilo proti glivicam in vnetju. Za daljše obdobje priporočamo naravna mazila kot sta olivno olje ali maslo.

Vzrok za srbež so lahko tudi male gliste podančice. Značilno za takšen srbež je, da se pojavlja predvsem zvečer, ko je bolnik v postelji in gliste prilezejo na zadnjično odprtino zalegat jajčeca. V takšnih primerih je nujno pregledati blato na parazite. V primeru dokazanih glist je potrebno zdraviti tudi druge člane družine.

srbež

 

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads