Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Navodila za nošenje zobnih protez
pripravil mag. Nenad Mehle, dr.stom.

Ko dobimo protezo je potreben določen čas, da se tkivo prilagodi novi obre- menitvi. Čeprav je proteza narejena po vseh pravilih sodobne stomatološke znanosti, navajanje na njo včasih zahteva veliko potrpežljivosti.

V začetku (5 - 7 dni) je priporočljivo nositi protezo neprekinjeno, tudi ponoči. Iz ust jo vzamemo samo za uro ali dve, kolikor je potrebno da se sluznica odpočije. Z neprekinjenim nošenjem se pospeši prilagajanje. Če proteza žuli, jo je treba dati ven iz ust ter se oglasiti pri svojem stomatologu.

Z novo protezo ni treba takoj žvečiti. Šele po nekaj dneh nošenja začnite previdno žvečiti, v začetku samo mehko hrano. Sprednji zobje na protezi so predvsem zaradi videza in oblikovanja glasov. Žvečenje z njimi preveč obremenjuje protezo in čeljustne sklepe. Zato za žvečenje uporabljamo izključno stranske zobe.

Ko se že navadite na protezo, priporočam, da jo ponoči vzamete iz ust. Za sluznico je dobro, da si ponoči odpočije.

Kadar proteze nimate v ustih, jo dajte v vodo.

Če se sluznica pod protezo vname, če je prisoten občutek pekoče bolečine, poiščite pomoč pri svojem stomatologu.

Pogoj za nošenje proteze je redna higiena. Po jedi je treba protezo natančno umiti s krtačko. Pri tem je treba paziti, da nam ne pade, ker se lahko poškoduje. Če imate še tudi svoje zobe, je potrebno le te natančno umiti. Brezzoba usta je treba izprati s slano vodo, slezovim ali kamiličnim čajem.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads