Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zobozdravstveni nasveti za starše

2. Nasveti za novorojenčke

Zdravje nas, odraslih, je odvisno od nas samih, otrokovo zdravje pa od skrbi staršev.

Dojenje je poleg številnih koristi za zdrav razvoj otroka, pomembno tudi za zadovoljevanje njegovih osnovnih potreb po sesanju, občutku topline in varnosti. Pri sesanju močno delujejo mišice ust in obraza, kar vpliva na pravilno rast in razvoj čeljusti in zob. Gibanje jezika in spodnje čeljusti pripomore k dobremu ustničnemu stiku. Dojen otrok ne potrebuje sesanja dude ali prsta.

Če je mati prisiljena hraniti otroka s stekleničko, naj uporablja majhno, prsni bradavici podobno dudo z majhno odprtino. Otroci, ki so hranjeni s stekleničko, pozneje vrivajo jezik med zobni vrsti, kar je eden od vzrokov za razvoj dizgnatij (nepravilnosti čeljusti).

Tekočino ponujamo otroku nesladkano. Otrokov okus za sladko je privzgojen in ne prirojen. Če je otrok že pil sladkan čaj, mu količino sladkorja postopoma znižujemo, tako da ga po nekaj dnevih ne bomo več dodajali.

Prvih deset dni po rojstvu je za razvoj sesalnih razvad najodločnejših. Če otrok vztrajno išče prst, naj mu mati nudi dojenje brez namena hranjenja. Če ga to ne poteši, naj mu dajo starši posebej oblikovano NUK (ortopedsko, anatomsko) dudo. Obstajata dve velikosti ( za otroke stare do 18 mesecev in za starejše). Otrok naj jo ima v ustih čim krajši čas. Ko zaspi, mu jo vzamemo in zapremo ustnice. Z dudo se ne poigravamo z otrokovimi ustnicami. Naj ne leži ob otrokovem zglavju, ampak jo naj starši hranijo stran od otrokove postelje. Sesanje dude otrok lažje opusti kot sesanje prsta. Nikoli pa dude ne namakajmo v sladkor, med, sok in podobno.

Ustnici naj ima otrok zaprti, da bi lahko dihal skozi nos. Otroci, ki dihajo z odprtimi usti, veliko pogosteje obolevajo na dihalih, njihove čeljusti pa lahko rastejo nepravilno. Po ozdravitvi morebitnih prehladnih obolenj naj starši skrbno pazijo, da bo otrok ponovno dihal skozi nos z zaprtimi ustnicami!

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads