Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zobozdravstveni nasveti za starše

4. Nasveti za tretje leto otrokove starosti

V tej starosti je izraslo vseh dvajset mlečnih zob.

Hrano otroku ponudimo v trši obliki: surovo jabolko, zelenjavo (korenje...), trši kruh s skorjo. Otroka učimo počasnega in temeljitega žvečenja ter mu omogočimo dovolj časa za hranjenje.

Hrano naj starši ponudijo nesladkano, prav tako napitke. Če otrok uživa slaščice, mu jih ponudimo takoj po glavnem obroku in nato zobe umijemo. Uživanje sladkarij med obroki škoduje zdravju.

Sladkarije niso primerna darila. Nadomestite jih s sadjem!

Hranjenje s stekleničko, sesanje dude ali prsta je po tretjem letu starosti zelo škodljivo.

Pravilno in redno čiščenje zob je poleg omejevanja uživanja sladkorja, zdrave prehrane in dodajanja fluora, najučinkovitejši ukrep za ohranitev zdravih zob.

Priporočam naslednjo metodo umivanja zob:

Ko otroku zraste večina mlečnih zob, je potrebno začeti uporabljati zobno ščetko. V začetku naj bo to igra. Ko si umivate zobe, naj vas otrok opazuje. Ker otrok rad posnema starše, ponudite ščetko tudi njemu in ga postavite pred ogledalo. Ne pozabite ga pohvaliti za njegov trud! Potem mu še vi zobe natančno umijte. Uporabite otroško ščetko in otroško (nepekočo) zobno pasto s fluorom.

Na suho ščetko damo 0,5 cm paste. Postavimo jo vodoravno in začnemo ščetkati zunanjo stran zob od zadnjega desnega kočnika. S ščetko delamo male krožne gibe od rdečega (dlesen) proti belemu (zobje). Ko pridemo do sekalcev, ščetko obrnemo na levo in nadaljujemo do zadnjega kočnika na levi strani. Preidemo na spodnjo levo stran in ščetkamo do zadnjega spodnjega desnega kočnika. Nato ščetkamo žvečne površine vseh kočnikov, tako da s ščetko drgnemo naprej - nazaj. Ščetkamo še notranje površine zob. Na ta način umijemo zobe z vseh strani. Po ščetkanju, usta speremo z veliko vode.

Otrok do osmega leta starosti ne obvlada gibe s katerimi bi pravilno in natančno skrtačil svoje zobe. Zato mu starši pri tem pomagamo.

Pomemben je dober ustnični stik. Po dolgotrajnih prehladnih obolenjih ali po dalj časa trajajoči uporabi stekleničke, sesanju dude ali prsta, večina otrok drži usta stalno odprta. Za dosego ustničnega stika in ponovnega navajanja na dihanje skozi nos, dobijo starši navodilo pri pedontologu, ortodontu ali zobozdravniku.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.004s] Ads