Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Bolezni srca in ožilja
vprašanje: Več težav
avtor: anonimno datum: 28.05.2005 15:55
Spoštovani.

Star sem 37 let, 187cm, 92kg, glede na mišično maso kakšnih 4kg preveč. Vsak dan sem se redno ukvarjal z rekreacijo, v glavnem fitnes, tek, nogomet, košarka, kolesarjenje. Pri 30-tih sem imel napad hipertenzije 185/155 (ob stresu), po vseh mogočih preiskavah je bila diagnoza esencialna hipertenzija, v glavnem pogojena s stresom. Družinska anamneza je visok pritisk, oče infarkt pri 55 letih, pri 72-tih lažja možganska kap (še živi), dva strica umrla pri 75-tih za infarktom, stara mama (preko očeta) umrla pri visoki starosti za črevesnim rakom. Najbolj so mi pomagali beta blokerji. Sedaj 1 teden jemljem 2x25mg Coryol, prej 75mg Atenulol. Tablete sem jemal redno in sem imel normalni tlak, sedaj že en mesec povišan, tudi do 155/100, srčna frekvenca 55. Sedaj se že 6 mesecev ne ukvarjam z rekreacijo skoraj nič, čeprav sedaj redno začenjam. Prehranjujem se zdravo (veliko zelenjave, pusto meso, sicer malo OH, olivno olje, vitamini ABC..). Velika slabost škatla cigaret na dan ali celo več, občasno pijem alkohol (mogoče dvakrat/teden), vendar nameravam čimprej prekiniti. Imam ZELO stresno službo, že od 30 leta jemljem Xanax, potem sem za 3 leta prekinil (znaki odvisnosti), sedaj kakšna dva meseca spet občasno, zadnja dva tedna tudi do 0,5mg/dan, med vikendom nič (spet bi rad prenehal s tem!). Imam povišano kislino v želodcu, nazadnje sem bil na gastroskopiji pred 7 leti-prisotnost bakterije. Nazadnje sem imel hud napad bolečine (bil na urgenci) pred kakšnim letom, sedaj občano jemljem Ultop, skoraj redno Rupurut. Navajam krvne preiskave od 7.4. in 23.5. (v oklepaju): S-AST 0.66(0.71), S-ALT 0,88(0.73), S-gama-GT 0.68(0.58), S-SEČNINA 9.2(8.2), S-KREATININ 109(103), S-URAT 482(490), S-GLUKOZA 5.3, U-GLUKOZA 0, S-HOLESTEROL 4, S-TRIGLICERIDI 2.3 (1.4), HDL 1.3, LDL 1.6, EOZINOFILCI 10(6), TROMBOCITI 147(137), MCV 92(91), MCH 32(31), MCHC 349(337), MPV 10(10), S-CEA 2.79, S-Ca 19-9 4.87. Navedel sem izven mejne, pomembne(?), ostali so normalni.
28.5. sem bil na UZ Abdomna, vse normalno, razenv desnem režnju jeter je vidna pribl.30mm velika hiperehogena formacija, ki ima UZ značilnosti hemangioma. Rečeno je, da gre manj verjetno za lokalno mešč. infiltracijo ali drugo patologijo (priporočena kontrola ali kakšna druga diagnostika.
Kakšne tri mesece opažam na blatu ali toal. papirju svežo (rdečo) kri, zadnje časa normalna prebava, pred meseci opazil tudi sluz, pred kakšnim letom tudi pogosto drisko, sedaj normalno, čutim pa srbenje v zadnjiku, sicer higijena po vsakem odvajanju.

Prosim za nasvet, za odgovor se najlepše zahvaljujem.
 
odgovor: Več težav
avtor: dr. Silvia Samarin Lovrič, dr.med. datum: 05.06.2005 07:22
Spoštovani,

rekla bi, da je pri vas velika del težav psihosomatskih. Zanimalo bi me še, kako spite, kako je z vašim razpoloženjem in podobne stvari. Morda gre v ozadju tudi za simptome depresije. Opravite pregled tudi v tej smeri. Vsekakor helex ni priporočljiv za redno jemanje, morda bi bili bolj primerni antidepresivi (če za to obstaja indikacija).

Najdbo na jetrih morate redno kontrolirati, se pravi vsaj spremljati z UZ, zdravnik ki vas v zvezi s tem vodi, se bo morda tudi odločil za nadlajno diagnostiko, vendar če je hemangiom zadostujejo le kontrole.

Kri na zadnjem črevesju je napogosteje povezana s hemeroidi, vendar je treba izključiti drugo patalogijo (rektoskopija). S tem povezano je lahko tudi srbenje.

Predvsem pa, vzemete se malo bolj v svoje roke in kolikor se le da, ne dovolite, da vam stresna služba jemlje vaše zdravje. Morda bo dovolj že to, da spremenite pogled na določene stvari.

Vsekakor pa striktno prenehajte kaditi! Alkohol pa omejite na kozarček vina (priložnostno).

Lp.

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.031s] Ads