Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Dermatologija
vprašanje: rdečica na obrazu
avtor: teo datum: 21.05.2002 09:23
Zadnič nisem bil povsem natančen z opisom svojega problema!Rdeča lica imam že 5 let!Star sem 17 let.Zadnič sm se malo narobe povedal, lica me ne pecejo, le kadar je vroče ali pa se fizično naprezam so lica zelo vroča.Drugače jih sploh ne čutim!Vendar mi niso všeč zaradi videza!Mislim da je ta problem deden ,ker tudi moj oče je bol rdeče polti po obrazu in po vratu!Vzrok za rdečo polt je skoraj 100% sonce!Sam imam zelo suho kožo in zelo bledo in nikoli ne porjavim po obrazu, vendar po telesu sm bol temno polt!Zdaj me se enkrat zanima ce lahko uporabljam kremo FADE OUT facial redness?Zanima me ce so se kaksne druge rešitve za moje težave, poleg tega da obiscem zdravnika?Ker sem ze veliko poskusil dvomim da mi bodo valžne krpe pomagale! Hvala!
 
odgovor: rdečica na obrazu
avtor: asist. dr. Aleksandar GodiĂŚ, dr. med. datum: 25.05.2002 10:35
Spoštovani Teo,

najprej hvala za obširen mail, vendar od mene zahtevate nemogoče.
Na licih se lahko izrazi toliko bolezni, da je samo po opisu praktično nemogoče povedati, kaj Vam je. Vseeno bom poskusil...
Še pred tem pa kritika na Vaše eksperimente glede rdečice obraza: ne počnite tega! Namreč vlažilne krpe in fade out sta ravno tako lahko vzrok Vašim težavam, oz. lahko vsaj poslabšata Vaše težave, zato Vam svetujem, da na lica ne nanašate ničesar več, razen negovalnega mazila, ki Vam jo naj predpiše dermatolog, če pa nimate te možnosti, si v lekarni nabavite Bepanthen mazilo, ki ga uporabljajte za nego kože.
Če se vrnem k vaši bolezni, bi rekel sledeče: glede na to, da imate suho kožo, domnevam, da ste atopik, kar pomeni, da ste nagnjeni k alergijam (suha koža, kihanje, seneni nahod, astma, vnetje očes, glavoboli, driska, koprivka po kož, bronhitisi v otroštvui... ). Vse našteto in še drugo so lahko manifestacije alergije; domnevam, da imate nekaj od tega. Rdečica obraza, ki jo navajate, v kombinaciji z razredčenimi obrvmi, bi bila t.im. ulerythema ophryogenes, ki se večinoma pridruži z rdečico in "hrapavo kožo" na izteznih straneh nadlehti in zgornjih delih stegen (t.im. keratosis pillaris). Oboje je ena od manisfestacij alergije, kot pa tudi sami poveste, je rdečica obraza dedna, kar samo potrjuje mojo domnevo, da ste (ali je nekdo drug) atopik v vaši družini. Ozdravitev take rdečice je nemogoče, težave pa se lahko omilijo z lokalnimi pripravki hmelja (npr. 10% hahamelis), ki deluje t.im. antiadstringentno, kar pomeni, da krema vpliva na drobne žilice, ki se skrčijo, kar se pozna kot blažja rdečica. Drugi pripravki, ki bi bili primerni, so kreme, ki vsebujejo npr. 10% ureo, ta zadržuje vodo v koži in s tem omili suhost kože, posledično tudi rdečico.
Druga možnost, ki bi prišla pri Vas v poštev, je t.im. pernio, kar po domače pomeni ozeblino. V praksi imajo taki ljudje slabšo toleranco na temperaturna nihanja, še posebej ob prehodu pomlad/poletje, oz., jesen/zima, ko je rdečica predvsem t.im. akralnih delov (prsti rok, nos, lica, uhlji) izrazitejša. Edina prava zaščita je izogibanje takšnim vplivom, oz. pokrivala.

Kot vidite, zadeva še zdaleč ni tako preprosta, kot si predstavljate, zato Vam svetujem, da obiščete dermatologa in da ne čarate s svojo kožo, če se lahko malo pošalim.

Upam, da ste odgovoru sledili.
LP,
A. Godić
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.031s] Ads