Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Ortopedija
vprašanje: Obrabljeni kolki
avtor: anonimno datum: 07.08.2007 09:11
Star sem 58 let. Rad hodim v hribe in sem dosedaj vsako jutro redno telovadil (tibetanske vaje in druge vaje, cca 30 min). Rad tudi delam na vrtu. Po bolečinah v desni nogi sem šel k zdravniku, ki me je poslal na redngensko slikanje kolkov in hrntenice. Sumim, da so bili zdravstveni problemi ovzročeni tudi zaradi klime v avtomobilu.

Po RTG preiskavi ledvene hrbtenice in medenice s kolkoma v a.p., sem dobil naslednji izvid:
Strukturno je prikazan sklelet primeren.
Zoženi sta obe kolčni sklepni špranji, desna zmerno, izraziteje pa leva, predvsem superolateralno. Obojestransko viden pojav subhondralne skleroze.
Ob zgornjem in spodnjem robu acetabulma so obojstransko vidni osteofiti, levo večji. Prav tako so osteofiti nastali na obeh glavicah femurja-desno gre za zmerne, levo pa napredovalne degenarativne spremembe kolčnih sklepov.
Spondiloza- ventralni osteofiti L3/L4 ter manjši supero-ventralni osteofir korpusa vretenca L#, spondilatroza malih sklepov L$/L5 in L%/S1, sicer pa izgledajo i.v. prostori in drugi mali sklepi primerno.
Radiološka diagnoza:
Coxarthrosis bill., sin > dex
Blage sponndilotične spremembe ledvene hrbtenice.

Predvsem me zanima ali lahko še izvajam tibetanske vaje in še hodim v hribe. Kašne preventivne ukrepe lahko uporabljam da se bodo procesi upočasnili (prehrana, telesna aktivnost).

Se lep zahvaljujem za odgovor.
 
odgovor: Obrabljeni kolki
avtor: Tomaž Brodnik, dr.med, spec. ortoped. datum: 04.10.2007 21:19
Spoštovani, žal vam detaljno ne morem odgovoriti na vaše vprašanje, saj sam RTG izvid ne pove ničesar specifičnega o vaši bolezni(o bolezni in zdravljenju se odločamo na podlagi kliničnega pregleda in slikovne diagnostike), menim pa da tibetanske vaje prej koristijo, kot pa lahko škodijo. V kolikor pa bi se odločili za pregled, se lahko prijavite na tel.št. 026144477.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.025s] Ads