Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Ostalo
vprašanje: Zdravila proti bolečinam
avtor: Mateja datum: 04.11.2001 14:13
Pozdravljeni!
Zelo rada bi izvedela, ali so svečke proti bolečinam enakovredne delovanju tablet Ketonal ? Moje mnenje je, da mi bolj odleže pri zdravljenju s tabletami. Ali je razlika v delovanju enih in drugih ali ne? Zanima me tudi, kaj lahko napoše osebni zdravnik, za lajšanje bolečin, če tudi blokada (Xylocain, Flosteron), ne prime. In zakaj se mora človek, ki res trpi hude bolečine, tako pregovarjati z zdravnikom, da ti predpiše nekaj, kar ti te bolečine olajša. Za vsa zdravila namreč zdravnica pravi, da obstaja možnost,da se jih navadiš. Ali imam sploh pravico zahtevati, prositi, za kvalitetne analgetike oz.antirevmatike ? Ali moram ponižno sprejeti napisana zdravila in dalje trpeti bolečine?
Hvala za odgovore in lep pozdrav Mateja
 
odgovor: Zdravila proti bolečinam
avtor: doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med. datum: 06.11.2001 20:07
Spoštovani!
Niste navedli starosti, trajanje vaših težav in bolezni za katero se zdravite?
Tako svečke kot tablete Ketonal vsebujejo isto učinkovino ketoprofen, obstaja pa različna količina te učinkovine v različnih pripravkih, tudi hitrost sproščanja učinkovine je različna. Npr. Ketonal forte tbl. vsebuje 100 mg ketoprofena, Ketonal retard tbl pa 150 mg, del učinkovine se počasneje sprošča, svečke Ketonal pa vsebujejo 100 mg ketoprofena. Maksimalna dnevna doza je 300 mg ketoprofena. Ketonal spada med analgoantirevmatike, njihova slabost je predvsem draženje želodčne sluznice, zato je pri dolgotrajnem jemanju analgoantirevmatikov potrebno jemati tudi zdravila, ki ščitijo želodčno sluznico. Verjetnost, da bi se na Ketonal "navadli" praktično ni, drugače je pri analgetikih, ki sodijo v opioidno skupino, tam se po nekajtedenskem zdravljenju lahko pojavijo določeni odtegnitveni simptomi, ko prenehamo zdravljenje z njimi.
V tretjo skupina analgetikov sodi npr. paracetamol, kjer pa moramo pri dolgotrajnem zdravljenju paziti predvsem na delovanje jeter. Skratka analgetikov je veliko, kadar ne pomaga eden se lahko uporabljata tudi dva ali trije hkrati. Vendar z analgetiki ne zdravimo na pamet, poznati moramo vrok za bolečino, kakšna je možnost ozdravitve obolenja, ki bolečino povzroča, posluževati pa se moramo tudi drugih metod za lajšanje bolečin (npr. fizioterapije v kolikor gre za revmatsko obolenje, stanje po poškodbi,...). Včasih je bolečina močnejša tudi zaradi psihičnega stanja bolnika, njegove potrtosti, brezvoljnosti, takrat bodo bolj kot dodatni analgetiki pomagale aktivnosti za razvedritev in po potrebi antidepresivi. Pogovorite se z vašo zdravnico tudi o tem.
lp
as.mag.Boštjan Mlakar,dr.med
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.018s] Ads