Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Dermatologija
vprašanje: RETINOIDI
avtor: anonimno datum: 23.05.2004 17:07
zanima me samo zdravljenje z temi preparati( ali so to tablete, krema, losion) in kdaj pride upoštev....zanima me tudi ali obstaja način kako odstraniti brazgotine in madeže ki nastanejo po turih.....namreč , čedalje bolj sem zaskrbljen, ker se mi po zadnji plati nenormalno spuščajo turi ali kar naj bi to bilo.....so boleči in velik.( ko se vsebina razlije, postane življenje znosnejše, ne mine pa teden da nimam vsaj enega....naj povem da vsebina nima vonja) bil sem pri dermatologu , pa mi je predpisal ene tablete, ki pa so stanje izboljšale samo za čas jemanja, nato sem šel k drugemu, ki naj bi veljal za zelo priznanega pa mi je rekel, da so to stres mozolji in mi predpisal GEOMICYN, ....stanje po jemanju isto kot prejšnjič...skoraj nemorem verjeti da bi to bilo to kar pravi.....odločil sem se da obiščem še tretjega, če drugače ne da čujem še tretjo diagnozo :) , saj mi tadva nista povedala nič......rad bi se znebil teh turov kakor tudi brazgotin....vem da je vse skupaj skrito pod obleko, pa vendarle se zelo neprijetno počutim zaradi tega tako fizično kot psihično
 
odgovor: RETINOIDI
avtor: asist. dr. Aleksandar GodiĂŚ, dr. med. datum: 23.05.2004 17:16
Spostovani,

retinoidi so sinteticna oblika vitamina A, ki se proizvajajo tako v obliki kapsul, kot v obliki kreme, oz. gela; odvisno od diagnoze se odlocimo, kako bomo posameznika zdravili.

Mozolji na zadnjici se pogosoto pojavljajo pri ljudeh, ki so nagnjeni k alergijam, kar se ne pomeni, da boste alergijo tudi dejansko kdaj dobili, oz. da jo imate. Glede na predel, ki je vecinoma vlazen, se spremembe pogosteje razvijejo pri ljudeh, ki se veliko potijo in nosijo oprijeta oblacila (recimo sportniki). Druga moznost je, da gre za obliko iritacije zaradi sestavine oblacil (npr. barve v oblekah), pomisliti pa je tudi treba na resnejse dermatoloske bolezni, kot so npr. hidradenitis supurativa (ena od oblik aken), ali celo na T celicni limfom (kar je izjemno redko). Vsaka od nastetih bolezni je kronicna in se torej ponavlja, kar pomeni, da z zdravljenjem dosezemo izboljsanje bolezni, ne moremo pa odpraviti vzroka, od tod tudi ponovitve bolezni pri Vas. Vsekakor bi bilo pri Vas potrebno opraviti nekaj preiskav, saj se furunkli(kot strokovno imenujemo ture), lahko pojavljajo tudi pri imunokompromitiranih bolnikih, npr. pri bolnikih s sladkorno boleznijo, vendar bi v tem primeru pricakoval, da bodo mozolji tudi drugod in ne samo na zadnjici.

Glede zdravljenja furunklov z retinoidi sem mnenja, da je najprej potrebno doseci umirjenje bolezni z antibiotiki, nato pa se lahko predpise izotretinoin (ena od oblik retinoida) v obliki kapsul. S taksnim zdravljenjem nikoli ne pricenmo pred poletjem, ponovitve bolezni pa sledijo redkleje in v bistveno blazji obliki (ce sploh), kot pa bi pricakovali pri bolnikih, ki jih z retinoidi ne zdravimo).

AG
Tel. zasebne ambulante. 01 2803 270
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.042s] Ads